Medvedev o imenovanju Sirskog: Gadi mi se, bio je sovjetski ruski oficir, a sada...

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 14:27

Medvedev o imenovanju Sirskog: Gadi mi se, bio je sovjetski ruski oficir, a sada...

Dmitrij Medvedev izjavio je da je novi glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, rođen u Rusiji, Oleksandr Sirski izdajnik.

Kremlj je rekao da imenovanje Sirskog neće promeniti ishod sukoba u Ukrajini, koji Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zamenio je u četvrtak popularnog vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog general-pukovnikom Aleksandrom Sirskim (58), komandantom kopnenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga.

Sirski je rođen u julu 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti, koja je tada bila deo Sovjetskog Saveza.

Kao i mnogi ljudi njegovih godina u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi, na Višoj vojnoj komandnoj školi. Pet godina je služio u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, a od 1980-ih živi u Ukrajini.

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik, koji je sada zamenik ruskog Saveta bezbednosti, optužio je Sirskog, koji nije služio u postsovjetskoj ruskoj vojsci, da je prekršio svoju oficirsku zakletvu.

"Gledajući biografiju novog vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga Sirskog, osetio sam mržnju, prezir, gađenje", napisao je Medvedev na svom zvaničnom Telegram kanalu.

"Gađenje prema čoveku koji je bio sovjetski ruski oficir, ali je postao izdajnik Bandere, koji je prekršio zakletvu i služi nacistima, uništavajući svoje najmilije. Neka mu zemlja gori pod nogama!", napisao je on.

Bandera se odnosi na Stepana Bandera, ukrajinskog nacionalistu iz Drugog svetskog rata koji je sarađivao sa nacističkom Nemačkom u borbi protiv Crvene armije.

Neki Ukrajinci ga smatraju borcem za slobodu, dok ga Rusi smatraju izdajnikom.

Kremlj je saopštio da ne veruje da će promena u vrhu ukrajinskog vojnog vrha promeniti ishod sukoba.

U telefonskom razgovoru sa novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Ne mislimo da ovi faktori mogu da promene tok specijalne vojne operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.