Mediji: Ovako šef Vagnera menja istoriju; gde su nestali? VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2022, 22:48

Mediji: "Ovako šef Vagnera menja istoriju"; gde su nestali? VIDEO

Plaćenička grupa "Vagner", možda je regrutovala čak 23.000 osuđenika i poslala ih u Ukrajini, pišu mediji.

Analiza Mediazone, ruske veb stranice koja deluje u egzilu, pokazala je nagli pad od 6,5 posto muške populacije u ruskim zatvorima u poređenju sa avgustom, kad je zloglasni "Vagner" počeo da regrutuje osuđenike.

"Istorijski podaci o broju osuđenika u zatvorima pokazuju da se taj broj nikad nije tako naglo smanjio, čak ni za vreme amnestije", ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mediazona. U ruskim zatvorima i dalje se nalazi oko 325.000 muškaraca.

Prema ranijim izveštajimaa, na hiljade zatvorenika prijavila su se za borbu unutar "Vagnerovih" jedinica u Ukrajini, ali ovo je prva procena koja je merodavna.

Ruskim osuđenicima obećana su pomilovanja u zamenu za prijavu za boravak od šest meseci u Ukrajini.

"Proces regrutacije je brz, a šef "Vagnera", Jevgenij Prigožin, često helikopterom leti u udaljene zatvore kako bi održao ohrabrujuće govore za osuđenike. Regruteri nisu imali problema s izvlačenjem ubica iz zatvora kako bi ojačali ruske snage u Ukrajini" - prenose mediji.

Zatvorenici se najpre šalju u kampove, gde se obučavaju. Obuka traje par nedelja, a nakon obuke se odmah kreće u istočni Donbas.

"Ako pokušaju da pobegnu ili samo da pomisle da se predaju, biče ubijeni", upozorava ih "Vagner".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.