Masovne litije u Crnoj Gori predvodi ukrajinski mitropolit; Oglasila se i ambasada Ukrajine u CG VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 27.Feb.2020, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovne litije u Crnoj Gori predvodi ukrajinski mitropolit; Oglasila se i ambasada Ukrajine u CG VIDEO/FOTO

Veliki broj građana širom Crne Gore se okupio večeras u molebanima i litijama podrške SPC u očuvanju njenih svetinja.

Ono što večerašnje litije izdvaja jeste prisustvo mitropolita kijevskog Onfurija, koji je u trodnevnoj poseti Crnoj Gori.

On će zajedno za Amfilohijem predvoditi litiju u Podgorici.

Iz Ambasade Ukrajine u Podgorici poručuju da kao viši crkveni službenik Ruske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve nije opunomoćen da izražava stavove većine pravoslavnih vernika Ukrajine niti Pravoslavne crkve Ukrajine.

"Jedini vladika autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit kijevski i čitave Ukrajine, koji ima potpuno kanonsko zajedništvo sa Njegovom svetošću, ekumenskim patrijarhom Bartolomejem na čelu mitropolitske crkve, je blaženi mitropolit Epifanij, koji ne namjerava da poseti Crnu Goru", rekli su iz Ambasade Ukrajine u Podgorici.

U Ambasadi Ukrajine smatraju neprikladnim da predstavnik Ruske pravoslavne crkve komentariše unutrašnja pitanja Crne Gore u ime Ukrajinaca, čime ugrožava postojeće prijateljske odnose između ukrajinskog i crnogorskog naroda, prenosi RTCG..

Moleban i litija održani su u Andrijevici u prepodnevnim časovima.

Litija u Bijelom Polju okupila je oko 15.000 ljudi.

Sneg nije sprečio vernike sa Durmitora da se upuste u litiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.