Martinu Šulcu nagrada Karlo Veliki

Izvor: Akter, 14.Maj.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martinu Šulcu nagrada Karlo Veliki

Predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu uručena je danas u nemačkom gradu Ahenu prestižna Međunarodna nagrada Karla Velikog koja se dodeljuje za jačanje jedinstva Evrope

Ceremoniji su prisustvovali predsednici Nemačke i Francuske Joahim Gauk i Fransoa Oland, više evropskih zvaničnika, kraljevi Španije i Jordana Felipe VI i Abdalah Drugi, kao i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Gauk i >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Oland su prilikom uručenja nagrade predsedniku Evropskog parlamenta upozorili na populiste koji prema njima prete evropskoj građevini.

"Populisti uspevaju upravo zato što su se usmerili na evropsku integraciju, zajedničke institucije i posebno zajedničku valutu, ali takođe i na prihvat izbeglica", rekao je Gauk u gradskoj kući u Ahenu, u zapadnoj Nemačkoj.

Gauk je pozvao na pripravnost naspram krize poverenja u evropski projekat i odao priznanje Martinu Šulcu kao "neumornom branitelju ideje evropske demokratije".

Francuski predsednik je rekao da će uvek biti onih koji koriste strahove, stanovništvo u izgnanstvu da ponovo podstaknu nacionalizam i odbacivanje drugih, i založio se za solidarnost s izbeglicama na Mediteranu ali i za potrebu zaštite evropskih granica.

Predsednik Evropskog parlamenta, socjal-demokrata je 57. laureat Nagrade Karlo Veliki koja se dodeljuje od 1950. u Ahenu za doprinos evropskom jedinstvu.

Šulc je u svom govoru rekao da je obaveza političara da jačaju Evropu za buduću generaciju.

Govoreći o Evropskoj uniji Šulc je rekao da njegova generacija "mora da se pobrine da ne ostavi za sobom veliku kuću u ruinama za svoju decu".

Brojni šefovi država dobitnici su ove nagrade, među njima su Fransoa Miteran i Helmut Kol 1988. kao i Žan-Klod Junker 2006, američki predsednik Bil Klinton 2000.

Nagrada koja se na francuskom naziva Međunarodna nagrada Šarlemanj (Charlemagne - Karlo Veliki)  sastoji se od čeka na 5.000 evra, medalje sa grbom nemačkog grada Ahena,  slikom Karla Velikog, i diplome.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.