Marijupolj: Raketni napad,27 mrtvih

Izvor: Studio B, 24.Jan.2015, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marijupolj: Raketni napad,27 mrtvih

Lider samoproklamovane Narodne Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko potvrdio je odgovornost za raketni napad na Marijupolj gde je poginulo najmanje 27 ljudi.

On je objavio kako su proruske snage krenule u veliku ofanzivu na strateški važan lučki grad Marijupolj koji je u rukama ukrajinskih trupa.

Kako prenosi AFP, Zaharčenko je za RIA Novosti izjavio kako ova ofanziva predstavlja najbolji način "odavanja počasti svim našim mrtvima".

Iz kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ukrajinskog gradonačelnika Marijupolja ističe se da je do raketnih napada došlo nakon što su pobunjeničke snage odbile mirovne pregovore.

Osim 27 mrtvih, u ovim napadima raketama "grad" na "gusto naseljeno gradsko područje", ima i više od 90 ranjenih, ali taj broj možda nije konačan, jer vlasti još pretražuju teren.

U napadu proruskih snaga je izgorelo i više zgrada i automobila, ističe Oleg Kalinjin, portparol gradonačelnika Marijupolja.

Povodom napada na Marijupolj, Ukrajina poziva Savet bezbednosti UN (SB) da zakaže hitnu sednicu, izjavio je premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk.

On je takođe rekao kako je sazvao i sastanak ambasadora Grupe sedam zemalja i ambasadora zemalja članica SB.

 

Klimkin: Mir je potpuno realan

 

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin ocenio je u Beču da je mir u Ukrajini potpuno "realan" dodajući da put ka rešenju konflikta ide preko stabilizacije regiona.

Klimkin je, u izjavi novinarima, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, ukazao na zaoštravanje humanitarne situacije u Donbasu.

Klimkin optužuje Rusiju da utiče na konflikt u istočnoj Ukrajini, navodeći upućivanje trupa i isporuku teškog naoružanja.

"Put ka rešenju konflikta ide preko stabilizacije regiona. Na tom smo putu", rekao je Klimkin i istakao da su od velikog značaja održivo primirje i kontrola granica.

"Teroristi ne deluju sami, već su podržani od Rusije", naveo je Klimkin podvukavši da ruska strana snosi odgovornost za zaoštravanje konflikta.

Prema njegovim rečima, radi se na sastanku trilateralne kontakt grupe sa predstavnicima regiona Donjeck i Lugansk, tokom kojeg treba biti razgovarano o povlačenju trupa i poštovanju bezbednosne linije.

"Nama su bitni rezultati", naglasio je Klimkin ističući da Kijev ne vidi alternativu sporazumu iz Minska.

Klimkin se založio za održavanje izbora u Lugansku i Donjecku, rekavši da su potrebni "pravi lokalni izbori".

Inače Klimkin se, kako navode diplomatski izvori, juče sastao u Beču sa evropskim komesarom za susedsku politiku Johanesom Hanom.

 

Mogerini:  Rusija da zaustavi separatiste

 

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini pozvala je Rusiju da iskoristi svoj uticaj i zaustavi ofanzivne akcije proruskih aktivista u istočnoj Ukrajini.

Mogerinijeva je optužila proruske aktiviste da su bombardovali stambene delove Marijupolja i izazvali smrt civila u tom gradu, kao i da su odgovorni za eskalaciju borbi u Donbasu.

"Separatisti uz podršku Rusije ne samo da grubo krše prekid vatre, već najavljuju nove ofanzive", navela je Mogerinijeva u saopštenju za medije.

Visoka predstavnica EU poziva Rusiju da upotrebi svoj uticaj na proruske aktiviste jer "samo tako možemo izbeći posledice koje će biti katastrofalne po sve nas".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.