Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 11:49

Mali: Sutra mere pomoći za 1.400 firmi pogođenih ratom u Ukrajini

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Vlada Srbije sutra doneti meru pomoći za oko 1.400 preduzeća, čije je poslovanje usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.
Siniša Mali je naveo da će ta preduzeća imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve šeme.

"Iako se ova pomoć čini mala, verujemo da će puno značiti za preduzeća čije je poslovanje pogođeno sukobom u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini", rekao je Mali na konferenciji o uticaju krize na srpsku privredu, u Privrednoj komori Srbije.
Da je ukrajinska kriza uzdrmala sve ekonomije, potvrđuju iz Nemačke, koja je naš vodeći spoljnotrgovinski partner.
"Nemačka ima ozbiljne efekte, tokom marta 60 odsto preduzeća prijavilo je da ima prekide u lancima snabdevanja zbog rata u Ukrajini. Izrazit je i negativan uticaj na poslovanje IT sektora", kaže Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.
Upravo rast IT sektora i proizvodnja hrane su aduti naše privrede. Ocena je i da sa dobrom osnovom izlazimo iz prethodne kovid krize.
"Nakon i ovih 8,8 milijardi evra pomoći, onoga što smo uložili u našu privredu i naše građane, nama je svaki makroekonomski pokazatelj stabilan. Nama je javni dug na današnji dan 52,1 odsto, daleko ispod tog nivoa Mastrihta, što je standard EU od 60 odsto", poručuje Mali.
Uslovi poslovanja su sve manje predvidivi i zbog toga je važno da Vlada merama ublaži udare, poručuju iz Privredne komore. Stav da nema potrebe za svrstavanjem, u Privrednoj komori potkrepljuju ekonomskom računicom – naš izvoz u EU je 17 puta veći nego u Rusiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.