Makron za dijalog sa Rusijom kroz različite formate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 12:14

Makron za dijalog sa Rusijom kroz različite formate

Francuski predsednik Emanuel Makron naglasio je danas u Berlinu da je važno sarađivati sa Rusijom kroz različite formate i najavio za naredne dane nastavak pregovora u cilju rešavanja ukrajinske krize.

"Moramo upotrebiti sva sredstva da održimo važan dijalog sa Rusijom kroz različite formate", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsednikom Andžejem Dudom u Berlinu, prenosi TAS S.


On je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su i ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski javno potvrdili posvećenost nastavku ovog dijaloga i ispunjavanje onog što je dogovoreno.

"To je jedini put ka postizanju mira u Ukrajini", naglasio je Makron u komentarima koje je Jelisejska palata prenela na Tviteru, navodi TAS S.

Makron je najavio i da će pregovori u Normandijskom formatu u cilju rešavanja ukrajinske krize biti nastavljeni u narednih nekoliko dana.

"U narednih nekoliko dana i nedelja, u okviru Normandijskog formata nastavićemo razgovore o političkom okviru za rešavanje krize. Takođe, naši politički savetnici će održati važan sastanak ", rekao je Makron.

Francuski predsednik je ranije rekao da će se politički savetnici šefova četiri zemlje koje čine Normandijski format - Rusiju, Francusku, Nemačku i Ukrajinu - razgovarati na sastanku u Berlinu 10. februara,a prethodni sastanak političkih savetnika Normandijskog formata održan je u Parizu 26. januara, posle više od dve godine pauze.

Makron je danas u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a u ponedeljak u Moskvi, između ostalog, razmotrio je situaciju oko Ukrajine sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodi TAS S.

Kijev: Čekamo signale iz Moskve, nećemo preci crvene linije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Kijev sa interesovanjem iščekuje signale koje je francuski predsednik Emanuel Makron doneo iz Moskve posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Ja sam više puta rekao da smo otvoreni za dijalog, da smo konstruktivni, da tražimo diplomatsko rešenje, ali nećemo preći naše „crvene linije“ i niko nas ne može naterati da ih pređemo“, rekao je Kuleba, prenosi agencija RIA Novosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.