Mađarska zabranila i uvoz meda i pojedinih mesnih prerađevina iz Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2023, 11:10

Mađarska zabranila i uvoz meda i pojedinih mesnih prerađevina iz Ukrajine

Mađarska je zabranila uvoz pojedinih mesnih prerađevina i meda iz Ukrajine, pored zabrane uvoza žitarica, koja će biti na snazi do 30. juna, izjavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

Zabrana uvoza glavnih žitarica i poljoprivrednih proizvoda "uključuje ukupno 25 proizvoda, među kojima su žitarice, repa i suncokret, brašno, ulje, med i određeni proizvodi od mesa", naveo je Guljaš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Poljska i Mađarska najavile su u subotu zabranu uvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje lokalne poljoprivredne sektore, i na taj način navele vlasti EU da im izreknu opomene.

Evropska komisija namerava da do 5. juna uvede zabranu na uvoz žitarica iz Ukrajine u pet država EU koje se graniče sa Ukrajinom pod uslovom da te države povuku svoje, pojedinačne zabrane, izjavio je u sredu rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea posle sastanka sa komesarom za trgovinu EU Valdisom Dombrovskim i ministrima iz Bugarske, Mađarske, Poljske i Slovačke, preneo je Rojters.

Sve četiri navedene države su zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine pod pritiskom da se zaštite domaći poljoprivredni proizvođači.

Rumunija je uvela ograničenje, ali ne i zabranu na uvoz ukrajinskih žitarica, a prema rečima ministra Daee, slede dalji razgovori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.