Izvor: Politika, 09.Dec.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF možda odobrava zajam Ukrajini

Od Kijeva se i dalje traži da osetno podigne cenu gasa za stanovništvo, zamrzne plate i smanji subvencije u energetici

Prema izveštajima agencija

Kijev – Međunarodni monetarni fond (MMF) pristao je da ponovo razmotri uslove za produžetak primene ranije zaključenog sporazuma o zajmu Ukrajini u ukupnoj vrednosti oko 15 milijardi dolara, a put ka realizaciji tog aranžmana trebalo bi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se otvori u naredne dve sedmice, objavljeno je juče u Kijevu.

Ukrajinski ministar za budžetsku i poresku politiku Aleksandar Klimenko tvrdi da je MMF sada spreman da ponovo raspravlja o ranijim zahtevima da vlada u Kijevu osetno podigne cenu gasa za stanovništvo, zamrzne plate, smanji subvencije u energetici i sprovede druge radikalne mere štednje.

„MMF je pošao u susret Ukrajini u vezi s načinom vođenja poreske politike i realan napredak u pregovorima o odobravanju kredita (MMF-a) moguće je očekivati u narednoj nedelji ili dve”, precizirao je Klimenko lokalnom TV kanalu „1 plus 1”, a prenosi agencija Unijan.

Obnavljanje saradnje sa MMF-om ima ključni značaj za Ukrajinu jer bi nova sredstva od oko deset milijardi dolara bila, u situaciji kad je vlada suočene sa rastućim protestima građana posle odluke da ne potpiše ugovor o pridruživanju sa EU, jedini veliki izvor popunjavanja deviznih rezervi zemlje, a takođe bi omogućila i lakše dobijanje kredita na spoljnom tržištu zajmova, tvrde ekonomisti.

Normalizacija saradnje sa MMF-om je za Ukrajinu bitna i zbog toga što bi to bio i dobar signal za Evropsku uniju da produži pregovore o ranije obećanoj finansijskoj pomoći Kijevu u vrednosti od 610 miliona evra.

Janukovič je protekle sedmice boravio u Pekingu, u nastojanju da dobije veliki zajam od Kine, ali sporazum o tome nije postignut, već samo dogovor o budućim ulaganjima Kine u ukrajinsku privredu od približno osam milijardi dolara.

U Kijevu je juče objavljeno da će se 17. decembra Janukovič ponovo sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i tada bi dve strane trebalo da potpišu desetak važnih sporazuma, a među njima i onaj o znatnom sniženju cene ruskog gasa za ukrajinske potrošače.

Putin je ranije izjavio da bi Ukrajina mogla računati, ako odluči da se priključili Carinskoj uniji Rusije, Belorusije i Kazahstana, na dvostruko nižu cenu gasa (sada hiljadu kubika tog energenta plaća oko 400 dolara), a računajući i druge beneficije godišnje bi imala korist od deset do 11 milijardi dolara.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je svoju skoru posetu Ukrajini, saznaje agencija Itar-Tas iz diplomatskih izvora u Briselu. Njena portparolka Maja Kocijančič je istovremeno izjavila da dnevni red te posete još nije utanačen.

U međuvremenu, proevropski demonstranti nastavili su protest protiv šefa države Janukoviča. Stotine demonstranata juče ujutro su po velikoj hladnoći nastavile demonstracije na kijevskom Trgu nezavisnosti, dok su se ostali okupili na barikadama koje su dan ranije postavili oko ključnih zgrada državne administracije.

Inače, situacija u gradu kao da se komplikuje. Od juče u ulicama koje vode ka Trgu nezavisnosti, gde su i najveći skupovi demonstranata, sve je više pripadnika policije, ali i kompletno opremljenih specijalaca.

Kako su preneli ukrajinski mediji, lider parlamentarne opozicije Arsenij Jacenjuk iz partije Batkivščina izjavio je da će opozicija odbraniti trg.

„Blokirane su sve obližnje stanice metroa i svuda se raspoređuju specijalci jedinice „Berkut”, dodao je Jacenjuk pozvavši predstavnike medija da se okupe na Trgu nezavisnosti.

Lider opozicione Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bokserski šampion Vitalij Kličko izjavio je da su on i drugi opozicioni lideri spremni za razgovore o kompromisu sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem. Kličko je, pri tome, u izjavi Rojtersu izrazio bojazan da je neizbežna policijska akcija rasturanja mirnog protesta.

objavljeno: 10.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.