MITROPOLIT AMFILOHIJE SA GOSTOM IZ UKRAJINE: Drže se zakona kao pijan plota, još postoji nada (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MITROPOLIT AMFILOHIJE SA GOSTOM IZ UKRAJINE: "Drže se zakona kao pijan plota, još postoji nada" (VIDEO)

Mitropolit Amfilohije je izrazio čuđenje kako Vlada nije sazvala ekspertske komisije i timove, a njihovi predstavnici izjavljuju da neće povući zakon.

- Zabrinjava me to što je Vlada Crne Gore povukla zakon za majke, a nisu smeli. Mada to znači da mogu da povuku zakone, a Zakon o slobodi veroispovjesti, koji treba da povuku i promene ne žele, već ga se drže kao pijan plota - izjavio je Amfilohije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mitropolit Ruske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << crkve u Ukrajini Onufrijem.

On je izrazio čuđenje kako Vlada nije sazvala ekspertske komisije i timove, a njihovi predstavnici izjavljuju da neće povući zakon.

- Imam još nade, jer razgovaramo i sa ovima iz Evrope i Amerike i oni se čude i traze da se to pitanje rešava dijalogom. Vreme je da se nasilje prekine i da budemo demokratska zemlja, a ne demonokratska - rekao je Amfilohije. Mitropolit u Kijevu Onufrije je rekao da "nema potrebe da postoje neke paralelne grupe".

ONUFRIJE: Ukrajinski raskol prijeti da podijeli pravoslavlje, vi ste nama nadahnuće - https://t.co/4z7wBtHJzk pic.twitter.com/OuSMMNzb2y

— Volim Podgoricu (@VOLIMPODGORICU) February 28, 2020

- Želje pojedinih ljudi da imaju svoju crkvu nije ozbiljan argument da se formirala bilo kakva crkva - rekao je mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini. Vaseljenski patrijarh Vartolomej je priznao autokefalnost Pravoslavne crkve u Ukrajini koju predvodi mitropolit Epifanije i optužio Rusiju za taj raskol jer je ukinula suštinski autonomiju Ukrajinske pravoslavne crkve.

Na pitanje čija je crkvena imovina u Ukrajini, Onufrije je odgovorio da je Ruska pravoslavna crkva do revolucije imala veliku imovinu.

- To je bila zemlja, kompleksi hramova i manastira, razne škole veronauke domovi za decu i stare. Posle revolucije sve je nova vlast nacionalizovala i do danas to nije vraćeno crkvi. Ogroman deo imovine koju sada imamo je vlasništvo države. Hramovi koji su sagrađeni nakon nezavisnosti Ukrajine oni su vlasništvo parohija. A stara istorijska zdanja, pre revolucije, još nisu vraćena. Nadamo se da će to da se desi, zato što Ukrajina želi da uđe u Evropsku uniju, a u skladu sa zakonima EU, crkvi treba vratiti imovinu - rekao je Onufrije.

On tvrdi da Pravoslavna crkva u Ukrajini nema kanonsko rukopoloženje i da zato ne mogu da je nazivaju crkvom.

- Naša je dužnost da poštujemo veru i da je ispovedamo, a ne da stvaramo tzv crkve koje će da ugode čoveku, a ne bogu - rekao je Onufrije odgovarajući na pitanje da li smatra da bi se u Crnoj Gori mogao desiti scenario kao u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.