Ljudska prava prioritet OEBS-a

Izvor: B92, 23.Feb.2013, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ljudska prava prioritet OEBS-a"

Beč -- Ljudska prava moraju ponovo biti prioritet OEBS-a, ocenila je u Beču član delegacije Skupštine Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a Gordana Čomić.

Ona je izjavila novinarima da se na ovom skupu raspravljalo, pre svega, o budućnosti OEBS-a, o aktuelnom predsedavanju Ukrajine, ali i predsedavanju Švajcarske i Srbije u vremenu koje je važno za ovu organizaciju.

"Nije potrebno toliko da se menjaju institucije, već je važno da se reformišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naša opredeljenja i posvećenost odbrane ljudskih prava, humane dimenzije i svemu onome zbog čega je formiran OEBS", naglasila je Čomićeva.

Ona je ukazala da su mnoge institucije u krizi i da je OEBS pred velikim zadatkom da povrati ugled i uticaj u zemljama regiona 57 zemalja članice.

Što se priprema Srbije za predsedavanje OEBS-om, 2015. tiče, ona je objasnila da je Srbija supotpisnica izjave, zajedno sa Ukrajinom i Švajcarskom, o potrebi takozvanog "Helsinki +40", jer se 2015. navršava 40 godina od Helsinškog akta.

"OEBS treba da radi u formatu trojke, da ima zajednički plan i da vrlo dokazivo milijardu ljudi o čijoj bezbednosti brine pokažemo da smo posvećeni tom cilju. Tema ljudskih prava treba da bude na prvom mestu svih agendi i svih institucija, to je prioritet OEBS u ove tri godine", poručila je ona.

Delegaciju Skupštine Srbije na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a činili su Dijana Vukomanović, Zoran Babić, Meho Omerović i sekretar delegacije Ivana Blagojević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Budućnost OEBS-a u žiži interesovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2013

BEČ -..Prioritet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u narednom periodu moraju ponovo biti, pre svega, ljudska prava, ocenila je u Beču član delegacije Skupštine Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a Gordana Čomić...Ona je izjavila novinarima da se na ovom skupu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.