Lično sam spremao napad na Krimski most

Izvor: B92, 19.Avg.2023, 17:30

"Lično sam spremao napad na Krimski most"

Šef Ukrajinske službe bezbednosti Vasilij Maljuk izjavio je da se lično bavio pripremanjem i realizacijom prvog terorističkog napada na Krimskom mostu.

On je priznao da je Kijev, da bi sproveo plan, angažovao tajno veliki broj ljudi.

"Razradom i realizacijom operacije na mostu bavio sam se lično i još dvoje saradnika od poverenja", rekao je on u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinski list "Novo vreme".

Prema njegovim rečima, ideja o tome da se digne Krimski most u vazduh su iznosili od proleća 2022. Godine, razmatrane su različite varijante, ali su se opredelili za varijantu sa kamionom i eksplozivom.

"Bilo je važno da kamuflirani eksploziv bude prebačen sa tačke A u tačku B i da pri tome obavezno pređe preko Krimskog mosta", naveo je Maljuk.

Maljuk je rekao da su za teroristički napad korišćeni metalni cilindri sa smesom heksogena i obavijeni celofanom da bi sadržaj mogao da se sakrije od carinskih skenera.

"Ceo kontejner je bio prepunjen rolnama, ukupna težina je bila ekvivalentna 21 kilogramu trotila….Sedam krugova pakla smo prošli i angažovali smo tajno toliko ljudi", otkrio je on kako je tekla operacija.

Podsetimo da je ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio da se 8. oktobra prošle godine na Krimskom mostu dogodila eksplozija kamiona, koja je izazvala požar na sedam vagona sa gorivom. Došlo je do delimičnog urušavanja dve automobilske trake na mostu. Tri osobe su poginule.

FSB Rusije je odmah saopštila da iz napada stoji Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.