Leče srce po Africi

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leče srce po Africi

Lekari iz Srbije, koji su pre deceniju i po čekali da nauče nešto od stranaca, sad operišu po svetu.
Do skora su dečji kardiohirurzi u Srbiji jedva čekali da dođu kolege iz razvijenih zemalja da bi od njih nešto naučili, a sada operišu po svetu. Rade i humanitarno, i za novac.Uglavnom u okviru američkih i italijanskih misija, koje su ovde pre deceniju i po dovodile stručnjake da operišu i pokazuju našim lekarima kako se rade najsloženije intervencije.
Iz jedne takve >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << misije u Ukrajini upravo se vratilo troje lekara Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić”, dr Mila Stajević, načelnik Službe za pedijatrijsku kardiologiju i upravnik Klinike za dečju hirurgiju, Sergej Prijić, pedijatrijski kardiohirurg, i Igor Krunić, pedijatrijski kardioanesteziolog.
Boravak u Ukrajini, gde su išli sa američkom humanitarnom organizacijom ICHF, bio je kao vremeplov, iste slike kao u Srbiji devedesetih godina. Pacijenti u bolnice u kesama donose lekove i potrošni materijal, lekari rade za manje od 250 dolara mesečno…
,,U Harkov smo otišli 19-og avgusta i našli se u situaciji koja jako podseća na vreme najgorih sankcija u Srbiji. Bolnica gde se deca operišu se zove Institut za opštu i urgentnu hirurgiju i bazično je bolnica za odrasle, dok je pedijatrijska bolnica na drugom kraju grada” kazala je dr Mila Stajević.
Za dve nedelje dr Stajević je uradila 15 operacija, na 13 je asistirala koleginici Olgi, jer je, ipak, cilj ovakvih misija obrazovanje lokalnog kadra, a dve najteže je izvela sama. Dr Prijić je uradio više od 100 pregleda srca ultrazvukom, dok je dr Krunić uglavnom nadgledao svoje ukrajinske kolege.
Na mene je najjači utisak ostavila mogućnost da iskoristim sopstveno iskustvo i pomognem deci sa urođenim srčanim manama, rekao je dr Prijić. Srećan sam kad znam da će deca kojoj smo pomogli u Ukrajini možda biti naučnici, umetnici, filantropi ili mirotvorci, ali pre svega dobri ljudi.
,,Vratili smo se puni utisaka, zadovoljni što smo pomogli nekome kome je pomoć preko potrebna, i što smo, konačno, počeli da se predstavljamo u svetu po našem medicinskom znanju u jednoj veoma kompleksnoj grupi bolesti kao što su urođene srčane mane” rekla je dr Mila Stajević.
Izvor: novosti.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.