Lavrov tvrdi da je Zapad nastojao da potkopa konstruktivan rad na samitu u istočnoj Aziji

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2023, 23:34

Lavrov tvrdi da je Zapad nastojao da potkopa konstruktivan rad na samitu u istočnoj Aziji

Zapadne zemlje pokušale su da potkopaju konstruktivan rad na samitu Istočne Azije koristeći svaki izgovor za pokretanje pitanja Ukrajine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Bangladeša Abulom Kalamom Abdulom Momenom.
„Zapadni kolektiv“ je uz učešće nekih svojih partnera iz azijskog dela ovog samita na sve moguće načine pokušao da potkopa konstruktivan rad, koristeći različite izgovore da iz ovog ili onog ugla pokrenu ukrajinsko pitanje“, izjavio je on. Lavrov je izjavio da je samit „bio uspešan zahvaljujući ogromnom radu koji je obavilo indonežansko predsedavanje“. Ministar je takođe izjavio da Rusija podržava „napore predsedavanja da obezbedi fokus svih učesnika na onim pitanjima koja su na dnevnom redu foruma”. „Ovo je pre svega ubrzanje održivog razvoja zemalja u regionu, rešavanje problema u oblasti prehrambene i energetske bezbednosti, unapređenje pripravnosti za vanredne situacije, usvajanje digitalne ekonomije i još mnogo toga“, nastavio je on. „Kao rezultat toga, deklaracija koja je usvojena na samitu jutros ima za cilj sve zemlje ASEAN-a i njihovih osam partnera, ovo je sastav samita Istočne Azije, da se pozabave ovim pitanjima. Ministar je takođe naveo da su zaustavljeni pokušaji podrivanja rada samita i da je ponovo potvrđeno da će „Samiti u Istočnoj Aziji nastaviti da prate svoju prethodno dogovorenu agendu, koja ne uključuje probleme geopolitičkih razmera i čini da se ne bavi rešavanjem bilo kakvih kriznih i konfliktnih situacija“. „Na kraju, ono što je preovladalo jeste duh ASEAN-a, koji je ostao veran svojim principima traženja ravnoteže interesa i konsenzusa“, rekao je on. „Što se tiče pokušaja ukrajinizacije svega i svačega, koje čine naše zapadne kolege, ovi pokušaji su sve zamorniji za zemlje koje žele da se bave konkretnim poslovima, a ne da podržavaju propagandu u korist kijevskog režima, koju koriste Zapad da vodi rat protiv Rusije“, izjavio je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Šef ruske diplomatije stigao u Indiju na samit G20

Izvor: Danas, 08.Sep.2023, 15:15

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas stigao u Nju Delhi u Indiju gde će predvoditi rusku delegaciju na samitu G20 najvećih svetskih ekonomija pošto ruski predsednik Vladimir Putin ne dolazi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.