Lavrov: Pošaljite OEBS na granicu

Izvor: B92, 14.Jul.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Pošaljite OEBS na granicu

Moskva -- Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov pozvao je OEBS da pošalje posmatrače na rusko-ukrajinsku granicu, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnjih poslova.

"Ruska strana poziva posmatrače OEBS-a da dođu na granične prelaze Gukovo i Donjeck na rusko-ukrajinskoj granici kao gest dobre volje i bez odlaganja da se proglasi prekid vatre", navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je poslalo pismo švajcarskom predsedniku i šefu OEBS-a Didijeu Burkhalteru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da planira da OEBS-u dostavi predlog dokumenta o toj temi.

Rusko ministarstvo je navelo da je Rusija uverena da će taj potez doprineti zaustavljanju nasilja i "početku sveobuhvatnog i transparentnog dijaloga u Ukrajini".

Rusija se odlučila na ovaj potez nakon porasta tenzija između Moskve i Kijeva zbog sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, navodi AFP.

Kremlj je ranije danas demantovao izveštaje da razmatra ciljane napade na Ukrajinu nakon što je jedan državljanin Rusije poginuo od granata za koje Moskva tvrdi da su došle sa ukrajinske strane granice.

S druge strane, Kijev je danas objavio da je avion ukrajinske vojske oboren projektilom koji je verovatno došao sa ruske teritorije.

Zapad razmatra uvođenje novih sankcija Moskvi zbog toga što, kako navodi, "Kremlj podržava oružanu pobunu ukrajinskih separatista na istoku te zemlje".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.