Kuleba: Želeo sam da razlupam facu Lavrovu

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 11:27

Kuleba: Želeo sam da razlupam facu Lavrovu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je bilo trenutaka kada je osećao potrebu da udari u lice svog ruskog suparnika Sergeja Lavrova.

Kuleba je ovo otkrio u intervjuu koji je javno objavljen u ponedeljak govoreći o razgovorima tokom rane faze invazije Moskve.

Kulebine kratke napomene bile su deo jednosatnog neformalnog intervjua sa ukrajinskim video-blogerom koji se fokusirao na različite teme, od kuvanja do hobija i ukrajinskog fudbala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pitanja o njegovom najtežem nizu pregovora, Kuleba je rekao: "Najteži razgovori su oni u kojima jednostavno osećate da želite da odete i udarite svog suparnika u nos, ali to zaista ne možete."

"I mogu reći da se to dogodilo dva ili tri puta. Jednom prilikom je bilo sa Lavrovom u Antaliji u proleće 2022. godine", dodao je Kuleba.

Ukrajinski i ruski pregovarači sastali su se u nekoliko rundi razgovora u prvim nedeljama nakon invazije u februaru 2022. godine, prvo blizu granice Ukrajine sa Belorusijom, a kasnije u Turskoj.

Kuleba je tada rekao da su razgovori u Turskoj bili teški i da su se bavili prekidom vatre i uređenjem humanitarnih koridora. U tim razgovorima nije postignut nikakav dogovor i od tada nije bilo pregovora.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacuje razgovore sa Moskvom dok se ruske trupe ne povuku sa nešto manje od 20 odsto Ukrajine koje sada drže. Lider Kremlja Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna za razgovore, ali je obećala da će nastaviti ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

U Moskvi, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su Kulebine najnovije izjave podvukle nesposobnost rukovodstva Ukrajine.

"I to je problem: Neobrazovani, agresivni ljudi su regrutovani pod maskom da služe kao ministri da upropaste Ukrajinu za američki novac", rekla je Zaharova dnevniku Izvestija i dodala:

"Možda mu je mesto u kavezu za borbu bez pravila, a ne u ministarstvu spoljnih poslova?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Osećao sam potrebu da Lavrova UDARIM U LICE, NE SAMO JEDNOM": Šef ukrajinske diplomatije o pregovorima sa ruskom stranom

Izvor: Blic, 16.Jan.2024

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je bilo trenutaka kada je osećao potrebu da "udari u lice" svog ruskog suparnika Sergeja Lavrova u ranoj fazi pregovora nakon invazije Moskve.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.