Krvava cena osvajanja Marijupolja: Stradalo najmanje 8.000 ljudi

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 00:53

Krvava cena osvajanja Marijupolja: Stradalo najmanje 8.000 ljudi

Najmanje 8.000 ljudi ubijeno je u borbama u višemesečnom ruskom osvajanju Marijupolja, jednoj od najvećih bitaka u dvogodišnjem ratu između Rusije i Ukrajine.

Ovo je navela organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

Procena Hjuman rajts voča, zasnovana na satelitskim i drugim snimcima grobnih mesta, jedna je od "jedinih nezavisnih procena broja poginulih do sada", ocenio je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ukrajina je saopštila da je ubijeno na desetine hiljada ljudi, ali da ne može da iznese tačan broj bez pristupa gradu, koji je sada pod ruskom kontrolom.

Ujedinjene nacije, koje imaju posmatračka prava na terenu u Ukrajini, do sada su dokumentovale više od 10.000 smrtnih slučajeva civila od početka ruskog napada, ali navode da nisu u stanju da potvrdi izveštaje o visokom broju poginilih civila u Marijupolju zbog ograničenja pristupa.

Rusija negira da je počinila zločine ili da su mete njenog napada u Ukrajini civili. Hjuman rajts voč je saopštio da bi ukupan broj mogao biti znatno veći od njegove procene, jer se zna da neke grobnice sadrže više tela, a neke lokacije možda nisu identifikovane.

Kompletan izveštaj na 224 stranice "Naš grad je nestao: ruska devastacija Marijupolja, u Ukrajini" sastavljen sa nevladinom organizacijom Truf haunds (Truth Hounds) i arhitektonskom kućom SITU, takođe, se oslanja na oko 240 intervjua uglavnom sa raseljenim stanovnicima Mariupolja.

Hjuman rajts voč dokumentuje napade koji su pogodili civilnu infrastrukturu, uključujući bolnice, supermarket i pozorište u kojima su civili bili sklonjeni. Oni nisu pronašli bilo kakve dokaze o prisustvu ukrajinske vojske na ovim lokacijama ili u blizini, zbog čega su, kako tvrde, napadi bili nezakoniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.