Izvor: Danas, 10.Mar.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u Ukrajini kao dominantna tema

Beograd - Srbija je preuzela predsedavanje OEBS-u u vrlo osetljivom trenutku i moglo se pretpostaviti da će kriza u i oko Ukrajine dominirati našim predsedavanjem, baš kao što je bio slučaj i sa švajcarskim predsedavanjem prethodne godine. Praktično odmah po preuzimanju predsedavanja, Srbija je preuzela koordinaciju napora u okviru OEBS-a za rešavanje krize, preciziraju za Danas u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, sumirajući dosadašnji učinak predsedavanja države Organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za evropsku bezbednost i saradnju.

Kako navode u kabinetu prvog potpredsednika Vlade i šefa diplomatije Ivice Dačića, "naš zadatak kao predsedavajućeg bio je ne samo da nastavimo koordinaciju, već i da intenziviramo diplomatske napore kako bi što pre došlo do deeskalacije sukoba".

"Pored redovnih sastanaka Stalnog saveta OEBS, kojima svakog četvrtka u Beču predsedava naš ambasador pri OEBS-u, srpsko predsedavanje dosad je sazvalo i dve vanredne sednice Stalnog saveta povodom situacije u Ukrajini. Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sazvao je sastanak ministara Trojke (Švajcarska, Srbija, Nemačka) tokom Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj je, u ime OEBS-a, primio nagradu "Evald fon Klajst" za dosadašnji angažman Organizacije u Ukrajini. Predsedavajući OEBS-u je u stalnom kontaktu sa svojom Specijalnom predstavnicom u Ukrajini, ambasadorkom Hajdi Taljavini, koja ga predstavlja i u Trilateralnoj kontakt grupi (čine je predstavnici Ruske Federacije, Ukrajine i OEBS-a)", objašnjavaju Dačićevi saradnici.

Sagovornici Danasa ističu da značajan doprinos Trilateralne kontakt grupe najnovijem Paketu mera koji je 12. februara usvojen u Minsku "govori da smo uspeli da bogato pregovaračko iskustvo, kao i dobre odnose sa svim stranama u sukobu, na najbolji način stavimo u službu rešavanja krize". U tom kontekstu ukazuju da je Trilateralna kontakt grupa izradila i detaljan plan sprovođenja daljih mera iz pomenutog Paketa, nakon što na terenu bude uspostavljeno puno primirje, u čijem je nadgledanju ključna uloga posmatrača OEBS-a.

"Srbija trenutno, kao predsedavajući, vodi pregovore o produženju mandata Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, i to ne za šest, kao što je dosad bio slučaj, već za 12 meseci. Prethodno smo veoma uspešno završili pregovore o budžetu Organizacije, oko koga je postignut konsenzus u rekordno kratkom roku, što nam je omogućilo da u predsedavanje krenemo sa dobrim ocenama partnera unutar OEBS. Naravno, ovakvi rezultati ne bi bili mogući bez intenzivnih kontakata predsedavajućeg OEBS-u Dačića sa svetskim diplomatama: samo prošle nedelje, ministar Dačić je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, ministrima spoljnih poslova Ruske Federacije i Ukrajine, kao i sa državnim sekretarom SAD", konstatuje MSP.

Posete misijama

Nakon što je 29. januara posetio Misiju OEBS-a u Srbiji, predsedavajući Dačić je polovinom februara posetio misije OEBS-a u Podgorici i Skoplju, budući da je jedan od prioriteta našeg predsedavanja promocija regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, koju smatramo dobrim putokazom za prevazilaženje sukoba, podseća Ministarstvo spoljnih poslova. Naši sagovornici najavljuju da su do kraja godine planirane posete misijama na Kavkazu i u Centralnoj Aziji, "kao i tesna saradnja sa specijalnim predstavnicima predsedavajućeg OEBS-u za procese rešavanja zamrznutih konflikata sa agende Organizacije kroz već postojeće forume OEBS-a".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.