Kriza u Ukrajini iz dana u dan: Nastavljene borbe u Severodonjecku; ruske snage pred Slavjanskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2022, 08:11

Kriza u Ukrajini iz dana u dan: Nastavljene borbe u Severodonjecku; ruske snage pred Slavjanskom

Sto prvi dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska saopštila je da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku, dok guverner Luganska poručuje da su povratili 20 odsto teritorije u Severodonjecku. Vladimir Putin kaže da je energetska politika Zapada kratkovida i da Rusija ne sprečava izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Borbe se nastavljaju u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, saopštava Generalštab >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici, prenosiUnian.

"Uz podršku artiljerije, neprijatelj izvodi jurišne operacije u naselju Severodonjeck, pojačao je grupaciju mobilizacionom rezervom 'drugog armijskog korpusa'", navodi se u izveštaju.

Ukrajinska vojska saopštila je da seruske jedinice grupišu na prilazima Slavjanskui da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu. Si-En-En navodi da je susedni Kramatorsk, najveće urbano mesto u regionu Donjeck i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

Ukrajinske snage su povratile 20 odsto teritorije koju su izgubile u Severodonjecku, kaže guverner Luganska Serhij Gajdai.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da garantuje izvoz žitarica preko Azovskog mora, ali i da Ukrajina to može da čini i preko Odese koju kontroliše.

Izjavio je i da je "kratkovida politika evropskih zemalja dovela do krize u energetskom sektoru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinci tvrde da su vratili dio izgubljene teritorije u Sjeverodonjecku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jun.2022

Ukrajina je saopštila da su njene snage povratile 20 posto teritorije koju su izgubile u gradu Sjevjerodonjecku, žarištu ruske ofanzive za zauzimanje istočnog Donbasa, i da bi ga mogle zadržati do dvije sedmice dok su se borbe nastavile 4. juna. Serhiy Hayday, šef regionalne vojne administracije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.