Krim odlučuje pod prisilom

Izvor: B92, 06.Mar.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krim odlučuje pod prisilom"

Kijev -- Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov izjavio da su vlasti Krima nelegitimne i da odluke donose "pod prisilom", prenela agencija UNIAN.

Ukrajinska agencija navodi da je Turčinov to rekao posle susreta sa šefovima diplomatije Norveške i Finske.

Pozivajući se na portparolku Turčinova, Rojters je naveo da v.d. šefa države smatra da su odluke krimskog parlamenta i vlade "diktirane strahom i nelegalne".

Predstavnica za štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turčinova je, navodi britanska agencija, najavila da će on kasnije danas izdati posebno saopštenje o Krimu, čija je skupština danas odlučila o ujedinjenju sa Rusijom.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima ranije danas donela je odluku o stupanju AR Krim kao subjekta federacije u Rusku Federaciju a referendum o statusu zakazan je za 16. mart.

Na sveopštem referendumu koji uključuje i grad sa specijalnim statusom Sevastopolj, odlučivaće se o dva pitanja - "Da li ste za ujedinjenje Krima sa Rusijom s pravom subjekta RF?" i "Da li ste za obnovu važenja Ustava Republike Krim iz 1992. godine i za status Krima kao dela Ukrajine?".

"Ukrajina je anektirala Krim. Upravo zbog toga odlučili smo da stupimo u sastav Ruske Federacije. Mislim da će nam tamo biti bolje i udobnije", rekao je potpredsednik krimske skupštine Sergej Cekov a prenosi UNIAN.

Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika (AS SR) u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (US SR).

Prema statističkim podacima iz decembra prošle godine, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turčinov: Vlasti Krima nelegitimne, odlučuju »pod prisilom«

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2014

KIJEV - Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika i predsjednik Vrhovne rade (skupštine) Aleksandar Turčinov izjavio je danas da su vlasti Krima nelegitimne i da odluke donose "pod prisilom", javila je agencija UNIAN.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.