Kremlj odgovorio na izjavu Zelenskog o razgovorima sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2024, 23:26

Kremlj odgovorio na izjavu Zelenskog o razgovorima sa Rusijom

Ukrajina mora da uzme u obzir činjenicu da su se njene granice drastično promenile od početka sukoba sa Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izglede za mirovne pregovore.
Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sugerisao je u intervjuu za Si-Bi-Es Njuz da povratak na granice iz 1991. godine više nije preduslov za pregovore sa Rusijom. Međutim, on je i dalje insistirao da Kijev mora da povrati teritoriju koju je izgubio od Moskve 2022. godine. Te godine su četiri bivše ukrajinske teritorije – Donjecka, Luganska, Hersonska i Zaporoška oblast velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na javnom referendumu. Oni su pratili poluostrvo Krim, koji je isto učinio 2014. nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. Posle referenduma 2022. godine, Zelenski je zabranio sve razgovore sa aktuelnim ruskim rukovodstvom, fokusirajući se umesto toga na formulu za okončanje sukoba koja zahteva potpuno povlačenje moskovskih snaga sa svih pomenutih teritorija. Iako Rusija tvrdi da je otvorena za razgovore sa Kijevom, odbacila je tu ideju kao „odvojenu od stvarnosti“. Komentarišući opaske Zelenskog, Peskov je u subotu za RIA Novosti izjavio da se „geopolitička realnost dramatično promenila od početka specijalne vojne operacije. Promenjene su granice i Ukrajine i Ruske Federacije. On je dalje napomenuo da je Rusija već inkorporirala četiri bivša ukrajinska regiona, ističući da se ta realnost „ne može zanemariti“. Komentari Zelenskog usledili su nakon izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, koji je izjavio da bi Kijev mogao da stupi u kontakt sa Moskvom u nekom trenutku nakon samita u Švajcarskoj kasnije ove godine, za koji se očekuje da će se vrteti oko formule mira Zelenskog. Rusija je saopštila da ne planira da prisustvuje tom događaju, čak i ako bude zvanično pozvana. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.