Kreću na Ruse; Procureli tajni dokumenti: Put u katastrofu. Nemaju šanse

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 18:06

Kreću na Ruse; Procureli tajni dokumenti: Put u katastrofu. Nemaju šanse

U tajnim dokumentima Pentagona koji su procurili u javnost između ostalog stoji i procena da ukrajinska velika prolećna ofanziva nema velike šanse za uspeh.

To zapravo i nije iznenađujuće, jer su mediji već pisali o tome da Ukrajinci nemaju superstrateški cilj koji bi mogli ostvariti pa da ruska agresija stane i ruske snage se povuku.

Zbog toga bi svaka druga procena američkih obaveštajnih analitičara bila pogrešna. Ne iznenađuje ni američka procena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će ukrajinska ofanziva Ukrajincima doneti velike gubitke i male dobitke.

Za izvestan neuspeh ukrajinske velike prolećne ofanzive ima više razloga. Prvi je nedostatak oružja, za šta su pre svega krivi zapadni političari koji su puno obećavali, a gotovo ništa ispunili. Krivi su i ukrajinske vođe koji su poverovali zapadnim obećanjima.

Za sve ostalo krivi su Ukrajinci sami, a pre svega predsednik Volodimir Zelenski. Isto onako kako je Putin isforsirao veliku zimsku ofanzivu koja je Rusima donela samo ogromne gubitke, tako i Zelenski forsira prolećnu ofanzivu. Valjda u strahu da će Ukrajincima ponestati volje za borbom, Zelenski i krug oko njega koriste najavu ofanzive kao svojevrsni psihološki stimulans ukrajinskog stanovništva. Politički je to još donekle razumljivo, no vojno gledano je katastrofalno.

Zelenski uopšteno previše priča, naročito o ratu i ratnim ciljevima. Prema svemu sudeći, sve se više meša u ratne odluke. A to je odličan put u katastrofu. Naime, kad se u ratu politički interesi stave ispred vojnih, dogodi se upravo to – katastrofa.

Koristeći prolećnu ofanzivu kao političko sredstvo, Zelenski je čak i ne naziva ispravno, već govori o protivofanzivi – u smislu "mi ćemo njima uzvratiti istom merom". Tako je i postavio nerealno visoke ciljeve – oslobođenje svih okupiranih delova zajedno s Krimom. Još mu se pritom i žuri te je termin za protivofanzivu odredio u proleće iako ga je isto tako mogao odrediti u leto ili jesen. Tako bi dao vojsci nekoliko preko potrebnih meseci za dodatnu obuku.

No Zelenskom se zbog ko zna čega žuri. Zbog toga će Ukrajinci u njima novim borbenim vozilima, za koje je zbrzana obuka, krenuti na dobro utvrđene ruske položaje.

I ono najgore – postavljajući neostvarive ciljeve snagama koje nisu ni približno dovoljno uvežbane, Zelenski rizikuje da usled neuspeha (protiv)ofanzive zaista dođe do potpunog sloma podrške Ukrajincima u nastavku rata. Masovni gubici s nikakvim ili vrlo ograničenim uspesima zasigurno neće povećati podršku za nastavak borbi.

Ako već ne može ćutati, a očito ne može jer doslovno svaki dan ima video-objavu, trebalo bi maksimalno da smanji pričanje o ratu i ratnim ciljevima. I da prestane da se se meša u izradu vojnih planova.

Upravo je Zelenski svojim objavama od velike prolećne protivofanzive napravio nešto neostvarivo. I to u trenutku kad ukrajinska vojska ne može izvesti protivofanzivu kod Bahmuta i jednom zauvek završiti s tom bitkom. A Zelenski objavljuje kako je oslobođenje Krima sasvim blizu. Kao rezultat toga, Ukrajinci sada očekuju slavnu pobedu koja će okončati strahote rata. Razočaranje će biti isto tako veličanstveno.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.