Kraj rata u Ukrajini? Počinju mirovni pregovori

Izvor: B92, 05.Avg.2023, 15:00

Kraj rata u Ukrajini? Počinju mirovni pregovori

U Džedi danas počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini na kome će prisustvovati predstavnici iz oko 40 država, ali bez Rusije.

Vlada Saudijske Arabije saopštila je da je spremna da doprinese postizanju rešenja koje će rezultirati trajnim mirom u Ukrajini.

Kina, koja nije prisustvovala prethodnoj rundi pregovora u Kopenhagenu, šalje specijalnog izaslanika za evroazijska pitanja Li Huija, saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je danas Peking.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodi da je sastanak u Džedi još jedan korak ka mirovnom samitu globalnih lidera.

Kijev i njegovi saveznici nadaju da će dovesti do sporazuma o ključnim principima za miran završetak ruske agresije na Ukrajinu.

Rusija ne prisustvuje sastanku, iako je Kremlj saopštio da će pomno posmatrati razgovore.

Ukrajinski, ruski i međunarodni zvaničnici kažu da trenutno nema izgleda za direktne mirovne pregovore Ukrajine i Rusije.

Indijski savetnik za nacionalnu bezbednost Shri Ajit Doval takođe je stigao u Džedu na razgovore, objavila je indijska ambasada u Rijadu na društvenim mrežama.

Kao i Kina, Indija je održavala bliske veze sa Rusijom i odbijala je da je osudi zbog rata i povećala je uvoz ruske nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mirovni samit o Ukrajini počeo bez Rusije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Avg.2023

U Džedi u Saudijskoj Arabiji popodne je počeo dvodnevni mirovni samit o Ukrajini na kojem nema Rusije, a učestvuju predstavnici oko 40 država.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.