Koridor zvanično otvoren: Stigli su u Ukrajinu

Izvor: B92, 17.Sep.2023, 08:24

Koridor zvanično otvoren: Stigli su u Ukrajinu

Dva teretna broda uplovila su u ukrajinsku luku Černomorsk, prvi koji koriste privremeni koridor kako bi iz luke u Crnom moru prevezli žito.

Brodovi su uplovili juče u Ukrajinu i treba da utovare 20.000 tona pšenice za Egipat i Izrael, preneo je BBC.

Potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov rekao je da su brodovi - Otporni Afrika i Arojat - uplovili pod zastavom Palaua i da je njihova posada sastavljena od Ukrajinaca, Turaka, Azerbejdžanaca i Egipćana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ukrajina je najavila prošlog meseca otvaranje "humanitarnog koridora" u Crnom moru, pošto se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o bezbednom izvozu ukrajinskog žita, postignutog u julu 2022 između Moskve i Kijeva uz posredovanje UN i Turske.

Do juče je privremeni koridor, na zapadnoj obali Crnog mora, korišćen samo za brodove koji isplovljavaju iz Ukrajine.

Moskva ističe da crnomorski sporazum nije poštovan u delu koji bi omogućio Rusiji izvoz njene hrane i đubriva i kritikovala je zapadne sankcije kojima se otežava izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, podseća britanski javni servis.

Otkako se povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u julu, Rusija je zapretila da će civilne brodove koji uplovljavaju u ukrajinske luke smatrati potencijalnom vojnom metom.

Ranije ove nedelje, Velika Britanija je optužila Rusiju da je krstarećim raketama nedavno gađala jedan od takvih brodova u ukrajinskoj luci Odesi.

Uz pretnje brodovima koji prolaze kroz Crno more, Moskva je povećala broj napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu. U poslednje vreme učestalo je napadala luke Izmail i Reni, iz kojih se od kraja jula najviše izvozi ukrajinsko žito.

Kijev optužuje Moskvu za "cinični" pokušaj nanošenja štete izvozu ukrajinskog žita i podrivanja globalne sigurnosti u snabdevanju hranom.

Ukrajina je jedan od glavnih snabdevača suncokretovim uljem, ječmom, pšenicom i kukuruzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dva broda za prevoz žita stigla u Ukrajinu privremenim koridorom u Crnom moru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2023

Dva teretna broda uplovila su u ukrajinsku luku Černomorsk, prvi koji koriste privremeni koridor kako bi iz luke u Crnom moru prevezli žito za afrička i azijska tržišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.