Kopajte, Ukrajinci, kopajte

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 11:38

Kopajte, Ukrajinci, kopajte

Ukrajinske snage primorane su da, zbog naleta ruske vojske, praktikuju pristup "aktivnoj odbrani", što znači da napadaju ruske jedinice u pokretu.

Da bi zaustavili rusku navalu, oni se ukopavaju. Zapadno od Avdejevke Ukrajinci kopaju rovove i protivtenkovske rovove, prenose strani mediji. U stvari, kako se navodi, oni grade identična utvrđenja kakva su Rusi izgradili na svojoj strani fronta pre neuspele ukrajinske ofanzive prošlog leta.

Vol strit džornal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podseća da je Kijev u novembru najavio izgradnju široke mreže utvrđenja duž linija fronta, posebno u oblasti u blizini Avdejevke.

Predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na ubrzanje izgradnje i zamolio privatne donatore da se pridruže akciji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u ponedeljak da je za izgradnju barijera izdvojeno 800 miliona dolara. Međutim, zapadni zvaničnici i ukrajinski vojnici tvrde da nije bilo značajnijih pomaka na terenu i da bi se to moglo pokazati kao veliki problem za ukrajinsku odbranu.

"Nedostatak slojevitih odbrambenih pozicija zabrinjava ukrajinsku stranu. Situacija bi mogla da postane kritična", smatra Franc-Štefan Gadi, analitičar odbrane sa adresom u Beču.

Ukrajinski vojnici, prema poslednjem izveštaju, primorani su da se ukopaju umesto da odvlače pažnju neprijatelja. Često to rade pod neprijateljskom vatrom.

"Okolnosti su takve da moramo sami da kopamo i pravimo rovove", kaže Žorin, komandant jedne ukrajinske jedinice koja je branila Avdejevku. On se nada da su odbrambene linije grada Pokrovska dovoljno jake da izdrže ruski napad u narednim nedeljama.

Ali Rusi su se mesecima pripremali za ukrajinsku letnju ofanzivu i ukrajinski vojnici su se našli pred lavirintom rovova, utvrđenja, minskih polja i betonskih položaja koje je bilo gotovo nemoguće preći.

Jasno je da se Ukrajinci nisu podjednako dobro pripremili za juriš Rusa. Ali na toj strani je nedostajalo ljudstva, dok ruski vojni planeri imaju na raspolaganju gotovo nepresušan ljudski rezervoar.

Veliki ukrajinski problem, kako piše "Vol strit džornal", jeste nedostatak radne snage. Ukrajinski zvaničnici kažu da je od oko milion vojnika samo 300.000 aktivno učestvovalo u ratu. Pitanje je dokle će moći da odlažu mobilizaciju.

Dodatni problem predstavlja nedostatak municije i opreme, što ne povećava sklonost Ukrajinaca da se sami prijavljuju, komentariše američki list. Rusija, s druge strane, ima mnogo više vojnika na raspolaganju, ali oni su nespremni i to donekle neutrališe ukrajinske probleme.

"Ruski komandanti se bore da organizuju složenije vojne operacije. Oni komanduju neiskusnim jedinicama, a njihovi zahtevi su nerealni jer su pod političkim pritiskom da postignu rezultate”, rekao je zvaničnik NATO za američki dnevnik.

On je dodao da, iako je ukrajinska odbrana manjkava i neujednačena, "ruske snage su loše opremljene za značajne uspehe", smatraju oni.

Međutim, prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, Rusi svakog meseca regrutuju 30.000 novih vojnika. To im pomaže da održe pritisak na ukrajinsku stranu, koja je za dve godine rata izgubila mnogo iskusnih boraca.

Ljudski život je malo vredan u ruskoj vojsci: jedan ruski vojni bloger je rekao da je 16.000 ruskih vojnika platilo glavom za pad Avdejevke. Izgubili su i svu moć svog oružja. Međutim, trenutno imaju dovoljno ljudi i dovoljno artiljerijske municije da nastave da udaraju po ukrajinskim linijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajinci se ukopavaju: Može li aktivna odbrana da zaustavi rusku navalu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2024

KIJEV - Ukrajinske snage primorane su da, zbog naleta ruske vojske, praktikuju pristup "aktivnoj odbrani", što znači da napadaju ruske jedinice u pokretu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.