Kontrola letenja: Spemni smo da pratimo koliko god je potrebno aviona

Izvor: Blic, 19.Jul.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola letenja: Spemni smo da pratimo koliko god je potrebno aviona

Kontrola letenja Srbije i Crne gore SMATSA, spremna je da prihavti povećan broj aviona iznad Srbije, ukoliko to bude potrebno i koliko god bude potrebno, zbog izmeštanja vazdušnih koridora sa teritorije Ukrajine, izjavio je danas Tanjugu generali direktor Radojica Rovčanin.

On je rekao da je o tome već razgovarano sa predstavnicma vazdušnog saobraćaja, jer su svetske kompanije preporučile svojim avionima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << idu od evropskih gradova na Daleki istok i obratno, da lete preko Rumunije i Bugarske.

Prema rečima Rovčanina, SMATSA neće imati bilo kakvih problema da isprati i usmerava i znatno veći broj aviona, jer zato ima potrebne kapacitete. Sada na prostoru Srbije i Crne Gore, dnevno prati u proseku oko 2.230 aviona, a ponekad taj broj dostiže i 2.600.

Avikompanije čiji avioni poleću sa aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Parizu i Londonu juče su, nakon rušenja malezijskog putničkog aviona u ratnoj zoni Ukrajine, letove do destinacija na Dalekom istoku preusmerile su na južni koridor, odnosno preko Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Hrvatska Kontrola vazdušne plovidbe ocenila je da se može očekivati pritisak aviokompanija na vazdušni prostor Hrvatske. Prema navodima Jutarnjeg lista, u hrvatskoj kontroli leta ukazuju da je vazdušni prostor Hrvatske tokom letnjih meseci izuzetno opterećen. U četvrtak su zebeležena 2074 leta, a najveći ikad zabeležen broj aviona u jednom danu bio je 2520.

Zato će eventualni dodatni zahtevi aviokompanija za prelete preko Hrvatske dodatno opteretiti hrvatske kontrolore leta i pitanje je hoće li se moći pozitivno odgovoriti na sve zahteve, barem u letnim mjesecim, kažu u hrvatskoj kontroli vazdušne plovidbe.

Rovčanin je napomenuo da je sasvim izvesno, da ako aviokompanije bud tražile prelet preko Hrvatske, da će to tražiti i od Srbije koja je spremna da prihvati veći broj aviona na svom nebu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nebo iznad Srbije za preusmerene avione

Izvor: Press, 19.Jul.2014

Generali direktor Kontole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin je rekao da je o tome već razgovarano sa predstavnicma vazdušnog saobraćaja, jer su svetske kompanije preporučile svojim avionima koji idu od evropskih gradova na Daleki istok i obratno, da lete preko Rumunije i Bugarske.. Prema...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.