Konfuzan stav Kine prema ukrajinskoj krizi

Izvor: Blic, 07.Mar.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konfuzan stav Kine prema ukrajinskoj krizi

Nedovoljno jasne izjave Pekinga oko ukrajinske krize odražavaju lutanje kineske diplomatije uprkos njenim ambicijama da igra veću ulogu na svetskoj sceni u skladu sa statusom druge po veličini svetske privrede, ocenjuju stručnjaci.

U odnosu na velike međunarodne krize stav Kine je neodređen i kinesko ministarstvo spoljnih poslova često ponavlja iste neprecizne fraze kao što su "poziv na mir" i "uzdržanost" i "potrebu za političkim rešenjem".

Za Peking međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriza u Ukrajini i ruska kontrola Krima, predstavlja stvarnu dilemu. Peking se našao u procepu između svoje uobičajene podrške Moskvi i svog tradicionalnog protivljenja svakoj vojnoj intervenciji u nekoj trećoj zemlji.

Na vebsajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova ove nedelje navodi se da Kina poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da postoje razlozi koji objašnjavaju sadašnju situaciju.

"Kina uzima u obzir istoriju i kompleksnost ukrajinskog problema", rekao je jedan kineski portparol.

Posle telefonskog razgovora ruskog i kineskog šefa diplomatije u ponedeljak Moskva je saopštila da dve zemlje imaju u velikoj meri podudarne stavove oko Ukrajine, dok je Peking naveo da su se dva ministra složila o potrebi nalaženja "odgovarajućeg rešenja".

Peking vrlo žustro brani princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja u želji da i sama obeshrabri bilo kakvu spoljnu podršku disidentima i etničkim manjinama kao što su Tibetanci i Ujguri na njenoj teritoriji.

"Kina ima interese svuda ali nedostaje joj sveobuhvatna strategija, ona nije svetski akter koji preduzima inicijative i sprovodi ih", rekao je Kenet Libertal, stručnjag iz Brukins instsitucije u Vašingtonu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.