Komšije na raspolaganju Ukrajini

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 19:20

Komšije na raspolaganju Ukrajini

Ukrajini su dostupne hrvatske luke za izvoz žitarica, rekao je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

On je izjavio danas tokom posete Kijevu da je Hrvatska na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita i da će to činiti i dalje, javio je HTV.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba potvrdio je dogovor o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka za ukrajinske žitarice.

Ukrajina i Hrvatska dogovorile su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i u Jadranskom moru za izvoz ukrajinskih žitarica, izjavio je Kuleba, kako prenosi Rojters.

U kontekstu moguće svetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje, naglasio je Grlić Radman.

Rusija se 17. jula povukla iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih luka u Crnom moru zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Inicijativu o izvozu žitarica Crnim morem su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN. Ovaj sporazum je omogućovao ukrajinskim teretnim brodovima natovarenim žitaricama, uljaricama i pšenicom da bezbedno prođu na putu do svetskih tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.