Kompjuter ipak pao na Tjuringovom testu

Izvor: B92, 10.Jun.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuter ipak pao na Tjuringovom testu

Iako je objavljeno da je kompjuter, odnosno veštačka inteligencija prvi put ubedila čoveka da je takođe ljudsko biće i tako faktički položila čuveni Tjuringov test, stručnjaci danas kažu da stvari ne stoje baš tako.

Test je navodno položio četbot po imenu "Judžin Gustman", koji je 10 od 30 sudija ubedio da je čovek, nakon serije tekstualnih razgovora u trajanju od pet minuta.

Ipak, stručnjaci kažu da je za "Judžinov" uspeh pre svega zaslužna pametna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluka programera da ga proglase za 13-godišnjeg dečaka iz Ukrajine, čime su sudijama automatski dali opravdanje za bilo kakve jezičke, pa čak i logičke nedoslednosti. Ipak je u pitanju dečak kome engleski nije maternji jezik.

Osim toga, profesor Mari Šanahan sa Imperijalnog koledža u Londonu uz ocenu da je "velika sramota" što je objavljeno da je test položen kaže da sam Alan Tjuring nikada nije postavio granicu od 30 odsto.

Šanahan tvrdi i da pet minuta nije dovoljno za realnu ocenu veštačke inteligencije, a sporna je i činjenica da sa sudijama nije zaista razgovarala sofisticirana veštačka inteligencija, već četbot koji koristi ključne reči i izvlači i povezuje fraze iz svoje baze podataka.

Kako se navodi, kada bi se zaista smatralo da "Judžin" položio i kada bi ovi kriterijumi bili validni, to bi značilo da je Tjuringov test "pao" još 1972. godine, kada je četbot PARRY prevario 48 odsto grupe psihijatara i ubedio ih da je osoba koja pati od šizofrenije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.