Kolaps: Rusi u Ukrajini izgubili veći broj tenkova nego što su ih imali pre rata

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 17:41

Kolaps: Rusi u Ukrajini izgubili veći broj tenkova nego što su ih imali pre rata

Rusija je izgubila više tenkova na bojnom polju u Ukrajini nego što ih je imala kada su moskovske započele invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rusija je izgubila približno 1.120 tenkova u protekloj godini u iscrpljujućem ratu u Ukrajini, rekao je medijima u utorak Bastijan Gigerih, generalni direktor Međunarodnog instituta za strateške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studije (IISS) sa sedištem u Londonu.

Moskva je izgubila oko 2.000 oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije u poslednjih 12 meseci, dodao je on.

"Gubici tenkova od početka invazije u punom obimu sada verovatno prelaze 3.000“, rekao je Gigerih i dodao:

"Da to stavimo u perspektivu, gubici tenkova na bojnom polju Rusije su veći od broja koje je imala kada je započela ofanzivu 2022. godine."

Moskva će verovatno moći da održava svoju flotu tenkova sa vozilima nižeg kvaliteta nekoliko godina, ocenio je Institut..

Predstavljajući svoj godišnji izveštaj "Vojni bilans", koji se bavi autoritativnim brojem svetskih oružanih snaga, istraživački centar je rekao da Rusija sada ima oko 1.750 operativnih glavnih borbenih tenkova različitih modela, od starih T-55 do modernih T-90. Ima još nekoliko hiljada u skladištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.