Ko je kriv za krvavi sneg na Antarktiku?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za "krvavi" sneg na Antarktiku?

Naučnici iz ukrajinske istraživačke baze „Vernadsky“ na Antarktiku, pronašli su snežno okruženje obojeno neobičnom crvenom bojom. Nazivaju ga „Snežni cvet“. Zbog bojenja snega u boju maline sneg upija sunčevu svetlost i brže se topi, a to utiče na klimatske promene.

Morski ekolog Andrej Zotov sa Nacionalne akademije nauka u Ukrajini, napravio je slike tokom svog istraživanja i boravka u stanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Antarktiku.

Za ovakav epski nered kriva su minijaturna stvorenja, koja su pod mikroskopom identifikovana kao Chlamydomonas nivalis.

U pitanju su mikroskopski zelene alge, koje su uobičajeni stanovnici hladnih i snežnih područja.

Tokom zime one „spavaju“, ali kada se pojavi dovoljno sunčeve toplote i svetlosti, alge se bude, koristeći vodu i sunčevu svetlost, i vrlo brzo rastu i šire se. Inače, one su zelene boje zbog svojih fotosintetskih hloroplasta, imaju strukturu sličnu repu, pomoću koga plivaju.

Kako sazrevaju, gube pokretljivost i razvijaju jedinstvenu adaptivnu sposobnost za preživljavanje u svom okruženju, koja uključuje sloj crvenog karotenoida, koji menja njihov izgled iz zelene u narandžastu, pa crvenu boju.

„Ovaj sloj štiti alge od ultraljubičastog zračenja“, navode iz Nacionalne akademije nauka.

Karotenoidi pomažu algama da upiju više toplote, ali to stvara više istopljene vode za njih, u kojoj mogu da napreduju. To je dobro za alge i insekte koji ih jedu, ali na žalost postoje i druge posledice.

Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da bujanje snežnih algi može smanjiti količinu refleksije sunčeve svjetlosti i do 13 odsto tokom jedne sezone topljenja leda na Arktiku.

„Ovo će nesumnjivo dovesti do veće stope otapanja“, napisali su istraživači.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.