Klimkin: Ukrajinske mornare tretirati kao ratne zarobljenike

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimkin: Ukrajinske mornare tretirati kao ratne zarobljenike

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin izjavio je danas da ukrajinske mornare koje je zarobila Rusija u nedelju treba tretirati kao "ratne zarobljenike".

Klimkin je novinarima u Kijevu rekao da je ukrajinska vlada u razgovorima sa Crvenim krstom kako bi se osiguralo da se mornari tretiraju kao ratni zarobljenici, prenela je agencija AP. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije rekao da li Moskva ukrajinske mornare smatra ratnim zarobljenicima.

Klimkin >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je ranije danas rekao da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije i ne isključuje mogućnost da će Moskva nastaviti sa, kako je kazao, agresivnim potezima i na kopnu i na moru.

Rojters prenosi da je Rusija odbila pozive međunarodne zajednice na oslobađanje ukrajinskih mornara i tri broda koja je zaplenila u nedelju navodeći da su oni nezakonito uplivali u ruske teritorijalne vode.

- Ukrajina će pokušati da pronađe put za mirno rešenje spora, ali prirodno, zadržava pravo da pribegne samoodbrani - rekao je Klimkin.

Prema njegovim rečima, potezi Rusije "idu i protiv opšteg međunarodnog prava i protiv konvencije UN o pravu mora".

- O tim pitanjima će se raspravljati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - dodao je on.

Rusija je u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda sa posadama u nedelju u Kerčkom moreuzu, a u tom pomorskom incidentu ranjena su šestorica ukrajinskih mornara. Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i optužila je Moskvu za vojnu agresiju.

Moskva navodi da su ukrajinski brodovi nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

OČAJNI! Ukrajinci mole Crveni krst: Posetite zarobljene vojnike u Rusiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2018, 18:14

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin zatražio je danas od Crvenog krsta da organizuje posetu mornarima koje je zarobila Rusija...Klimkin je rekao da je razgovarao sa predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta o poseti ukrajinskim zarobljenicima i da čeka odgovor Rusije da li...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.