Klimkin: Imamo fundamentalne razlike u političkim stavovima koje je Čurkin zastupao

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2017, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimkin: Imamo fundamentalne razlike u političkim stavovima koje je Čurkin zastupao

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin potvrdio je da Kijev bio protiv izjave predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN o smrti ambasadora Rusije Vitalija Čurkina.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin iznenada je preminuo u Njujorku 20. februara, dan pred svoj 65. rođendan. Na dužnosti stalnog predstavnika nalazio se od 8. aprila 2006. godine. Ukrajina, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, blokirala je usvajanje zvanične izjave predsednika SB UN, posvećene Vitaliju Čurkinu.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je stalni predstavnik Ukrajine Volodimir Jeljčenko očigledno delovao po nalogu zvaničnog Kijeva blokiranjem izjave o iznenadnoj smrti ruskog diplomate.  

„Naš ambasador u UN, gospodin Jeljčenko, izrazio je svoje saučešće i objavio minut ćutanja. Naravno, mi bismo želeli da izrazimo svoje saučešće njegovoj (Čurkinovoj) porodici, rodbini, kao čoveku. Ali ne smatramo da bi izjava predsedavajućeg u poređenju sa saopštenjem za javnost koje smo objavili, bila ispravna“, rekao je Klimkin novinarima u UN.

„Mi smo objavili praktičnu izjavu, što je, takođe, stav Saveta bezbednosti“, rekao je Klimkin.

On je dodao da Ukrajina ne namerava da se u vezi sa smrću Čurkina pridržava stava „o pokojniku sve najbolje“.

„Kao što sam rekao, imamo fundamentalne razlike u političkim stavovima i o načinu na koji je on (Čurkin) zastupao svoj stav. Ali to nas ne sprečava da ljudski izrazimo saučešće“, rekao je Klimkin.

Ranije je Lavrov izjavio da ukrajinske diplomate nisu postupile hrišćanski i da se njihovo ponašanje nalazi „izvan granice dobra i zla“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin, koji se ne jednom našao n

Izvor: RuskaRec.ru, 22.Feb.2017

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično se našalila na svom Fejsbuk profilu na račun ukrajinskog ministra spoljnih poslova Pavela Klimkina koji je latinsku izreku De mortuis aut bene, aut nihil  (O mrtvima sve najbolje) nazvao  ukrajinskom poslovicom. Vrlo...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.