Kiril: Mešanje rukovodstva Ukrajine u crkvena pitanja dobilo oblik grubog pritiska na sveštenstvo

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiril: Mešanje rukovodstva Ukrajine u crkvena pitanja dobilo oblik grubog pritiska na sveštenstvo

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se šefovima vodećih svetskih sila i predstavnicima međunarodnih organizacija i crkava širom sveta zbog kršenja prava vernika i sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) sa pozivom da ulože napor kako bi im pružili zaštitu od diskriminacije i pritisaka.
Pisma su, između ostalih, upućena i papi Franji, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. „U poslednje vreme mešanje rukovodstva Ukrajine u crkvena pitanja dobilo je oblik grubog pritiska na sveštenstvo, stoga možemo slobodno da kažemo da se radi o masovnim progonima“, navodi se u saopštenju Ruske pravoslavne crkve. Prema poslednjim informacijama, Carigradska patrijaršija bi uoči pravoslavnog Božića trebalo da preda Ukrajini tomos o autokefalnosti, ali njega može da primi samo poglavar „jedinstvene“ crkve koji mora da bude izabran na „ujediniteljskom saboru“ pravoslavnih crkava u Ukrajini. Planirano je da se sabor održi 15. decembra u Kijevu. Kanonska UPC je saopštila da neće učestvovati u tom događaju. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.