Kinezi bacili oko na rusku taktiku: Spremaju vojsku?

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 21:08

Kinezi "bacili oko" na rusku taktiku: Spremaju vojsku?

Narodnooslobodilačka armija Kine aktivno proučava taktiku koju koriste ruske trupe u Ukrajini za zaštitu oklopnih jedinica i korišćenje bespilotnih letelica.

O tome piše list "Saut Čajna morning post“.

Kako se navodi, nedavno je brigada 82. armijskog korpusa Narodnooslobodilačke armije Kine održala vojne vežbe u provinciji Hebej koja se nalazi u blizini Pekinga. Prema navodima vojnih analitičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom pomenutih vežbi kineska vojska je primenila iskustvo ruskih trupa u Ukrajini: koristili su dronove za izviđanje i otkrivanje položaja protivtenkovskih raketnih sistema protivnika.

"Korišćenje bespilotnih letelica koje služe kao 'oči' oklopnim snagama za praćenje lansiranja protivtenkovskih raketa, kao i upotreba dronova kamikaza za vazdušne napade jedan je od najisplativijih načina za suprotstavljanje", piše list, pozivajući se na vojni analitički centar "Juan Van" iz Pekinga.

Po rečima kineskog vojnog eksperta na koji se list poziva, održane vojne vežbe odražavaju iskustvo stečeno tokom borbenih dejstava u Ukrajini, posebno kada je reč o taktici suprotstavljanja prenosivim protivvazdušnim raketnim sistemima "stinger“ i protivtenkovskim raketnim sistemima "džavelin" koje su zapadne zemlje isporučile Oružanim snagama Ukrajine.

"Sukob u Ukrajini je podstakao oružane snage mnogih zemalja da izvrše modernizaciju", rekao je ekspert, istakavši da i Narodnooslobodilačka armija Kine pažljivo prati borbena dejstva u Ukrajini u cilju modernizacije sistema za obuku.

82. armijski korpus ulazi u zonu odgovornosti Centralne zone Borbene komande Narodnooslobodilačke armije Kine i odgovoran je za odbranu Pekinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.