Kina želi rat

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 09:34

"Kina želi rat"

Češki predsednik Petr Pavel je u intervjuu za "Politico" kazao da Kini ne može da se veruje po pitanju posredovanja u miru između Rusije i Ukrajine.

Pavel je naveo da Peking ima koristi od produžavanja rata.

Izjave predsednika Češkesu stigle dok Kina pokušava da se pozicionira kao mirotvorac u Ukrajini.

Dok je većina zapadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveznika bila skeptična oko Kine kao posrednika u miru, neke zemlje poput Francuske insistiraju na tome da bi Kina mogla da igra glavnu ulogu u mirovnim pregovorima.

Pavel, bivši general i visoki čelnik NATO-a, bio je nedvosmislen.

Kad je u pitanju Ukrajina, naglasio je: "Kina želi samo ono što je najbolje za nju".

"Za sada je to više rata. Verujem da je u interesu Kine da produži status 'quo' jer to može da natera Rusiju na brojne ustupke. Peking može da dobije jeftinu naftu, plin i druge resurse iz Moskve u zamenu za svoje partnerstvo 'bez ograničenja' s Kremljom. Verovatno je dobro za Kinu da Zapad postane malo slabiji zbog podrške Ukrajini", rekao je Pavel za "Politico".

Pavel ne smatra da je pravi interes Kine da se rat što pre završi.

Češki predsednik je kazao da Peking koristi rat za učenje.

"Kina svaki dan izvlači lekcije iz sukoba. Oni pažljivo prate šta Rusija radi, kako Zapad reaguje...", istakao je predsednik Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.