Kina spremna za rat, ali neće prva...

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 19:12

Kina spremna za rat, ali neće prva...

Kina ne namerava da bude prva koja će upotrebiti nuklearno oružje protiv bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.

To je izjavio danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Vang je rekao da je Kina jasno stavila do znanja celom svetu da neće koristiti nuklearno oružje protiv zemalja koje ga ne poseduju, kao i da neće prva upotrebiti nuklearno oružje protiv bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vang je podsetio da se najviše kinesko rukovodstvo protivi upotrebi nuklearnih arsenala i vođenju ratova, preneo je TASS.

Kineske vlasti ne nameravaju da ostanu neaktivne usred rastuće ukrajinske krize, ali je neće koristiti za ličnu korist, rekao je Vang. Prema njegovim rečima, Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu i ne učestvuje u njoj, ali će nastaviti da podstiče mirovne pregovore. Vang je istakao važnost poštovanja odredbi Povelje Ujedinjenih nacija kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

Šef kineske diplomatije istakao je snažnu posvećenost Pekinga međunarodnim obavezama i doprinosu za obezbeđivanje globalne bezbednosti. Kina i Rusija zajedno rade na održavanju strateške stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i širom sveta, naveo je Vang.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.