Kina i Indija imaju „nizak intelektualni potencijal“ – glavni savetnik Zelenskog

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2023, 19:46

Kina i Indija imaju „nizak intelektualni potencijal“ – glavni savetnik Zelenskog

Ljudi koji vode Indiju i Kinu nemaju sposobnost da predvide dugoročne posledice njihove politike, tvrdi glavni savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
Mihail Podoljak je u intervjuu za ukrajinske medije u utorak ukazao na ono što je nazvao „problem savremenog sveta“, izdvajajući Indiju i Kinu. „Problem ovih zemalja je što ne analiziraju posledice sopstvenih poteza. Ove zemlje, nažalost, imaju nizak intelektualni potencijal“, izjavio je on. Podoljak je sugerisao da, iako Indija ima program istraživanja Meseca, to „ne znači da ova nacija razume šta je savremeni svet“. Omalovažavajuće primedbe su bile u kontekstu odbijanja Pekinga i Nju Delhija da podrži Kijev u sukobu sa Moskvom. Podoljak se žalio da Indija, Kina i Turska „profitiraju“ od rata održavajući trgovinu sa Rusijom. „Tehnički, to je u njihovim nacionalnim interesima“, priznao je on, pre nego što je izneo svoje viđenje onoga što bi Kini koristilo na duži rok. „Kina bi trebalo da bude zainteresovana da Rusija nestane, jer je to arhaična nacija koja uvlači Kinu u nepotrebne sukobe“, tvrdi on. „Bilo bi im sada u interesu da se što dalje distanciraju od Rusije, uzmu sve resurse koje ona imaju i uzmu deo ruske teritorije pod svoju zakonsku kontrolu. U stvari, oni će to učiniti“, dodao je on. Posle intervjua, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova pozvala je Podojaka da pojasni svoje primedbe, na pitanje o njima tokom brifinga za medije u sredu. Podoljak ima evidenciju napada na nacije, organizacije i javne ličnosti za koje se smatra da ne podržavaju Kijev u dovoljnoj meri.   Među njegovim poslednjim metama bio je i papa Franja, koga je označio kao „instrument ruske propagande“ koji „nastavlja da svodi uticaj katolicizma u reč na nulu“. Papa je ohrabrio ruske katolike da neguju istorijsko nasleđe svoje nacije. Ukrajinski zvaničnik je nedavno udario i na Elona Maska, za koga je Podoljak tvrdio da je „omogućio zlo“ odbijajući zahtev Kijeva da koristi svoj komunikacioni sistem Starlink za napade dronovima na rusku Crnomosku flotu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.