Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 14:32

Kina: Ne prodajemo oružje stranama u ukrajinskom ratu

Kina neće prodavati oružje nijednoj strani uključenoj u rat u Ukrajini, poručio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Ćin Gang, odgovarajući na zabrinutost zapadnih zvaničnika da bi Peking mogao da pruži vojnu pomoć Rusiji.

Ćin je najviši kineski zvaničnik koji je dao takvu izjavu, navodi Asošiejted pres.

On je dodao da kineske vlasti regulišu izvoz predmeta dvostruke civilne i vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << namene, u skladu sa međunarodnim zakonima i propisima.

"Što se tiče izvoza vojne opreme, Kina je zauzela odgovoran stav", rekao je šef kineske diplomatije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Ćin je ponovio da je Kina spremna da pomogne u pronalaženju mirnog rešenja sukoba.

U februaru, državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da Vašington ima obaveštajne podatke koji sugerišu da Kina razmatra da obezbedi oružje i municiju Rusiji, podseća AP.

On je tada upozorio da bi takvo učešće u ratnim akcijama Kremlja predstavljalo "ozbiljan problem".

Od početka rata u Ukrajini, kineske vlasti tvrde da su neutralne, uprkos tome što politički, retorički i ekonomski podržavaju Rusiju u trenutku kada zapadne države uvode sankcije vlastima u Moskvi i pokušavaju da ih izoluju zbog invazije na svog suseda, navodi američka agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kina: Oružje ni jednoj strani; Ukrajina: Sve više kineskih delova u ruskom oružju

Izvor: VOA, 14.Apr.2023

Kina neće prodavati oružje nijednoj strani u ratu u Ukrajini, rekao je u petak ministar spoljnih poslova te zemlje, odgovarajući na zabrinutost Zapada da bi Peking mogao da pruži vojnu pomoć Rusiji, javlja AP. Kina tvrdi da je neutralna u sukobu, dok politički, retorički i ekonomski podržava...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.