Kijevu se smeši neverovatno oružje; To je noćna mora VIDEO

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 10:42

Kijevu se smeši neverovatno oružje; To je noćna mora VIDEO

Poljski mediji javljaju da bi Ukrajina mogla da dobije moćni projektil "Kongsberg Naval Strike Missile" (NSM) iz poljskih vojnih zaliha.

Kako sugerišu medijski izveštaji, trenutno su u toku razgovori između dve zemlje o mogućoj isporuci ovih obalskih odbrambenih sistema.

U izveštaju na specijalizovanoj vojnoj stranici “Defence24.pl” stoji da su pregovori u poodmakloj fazi, prenosi pisanje “The War Zone” Jutarnji list.

NSM bi Ukrajini pružio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moćnu sposobnost napada na pomorske i kopnene ciljeve na udaljenostima od 200 kilometara, a možda i dalje od toga, navode se dalje u tekstu.

Između ostalih karakteristika, NSM odlikuje “low-observable”, stealth tehnologija, koja ga čini nisko vidljivim za radarske i slične sisteme detektovanja, zbog čega je za protivničke sisteme teže uočljiv, a uz to izvodi nepredvidive manevre u završnoj fazi leta, što mu omogućava da izbegava neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

Projektil je takođe opremljen IIR sistemom infracrvenog snimanja za terminalno navođenje, što znači da ne odašilje radio-frekvencijsko upozorenje i ne može se ometati.

U izveštaju se navodi i da bi isporuka moćnog sistema mogla biti realizovana putem fondova Europske unije, što bi istovremeno omogućilo Poljskoj da popuni svoje NSM jedinice.

Poljska mornarica trenutno raspolaže s dva kompletna NSM sistema u sklopu svoje obalne raketne eskadrile. Svaki se sastoji od dve baterije, a svaka baterija ima tri lansera sa do četiri projektila, kao i s pratećim zapovednim vozilima za upravljanje paljbom.

Uz to, system uključuje u baterijska i zapovedna vozila eskadrile, mobilni komunikacioni centar, kao i radarski sistem za detektovanje i praćenje ciljeva.

Poljska je bila prvi operater NSM-a koji je rasporedio varijantu obalne odbrane, a američki marinci, Rumunija i Litvanija naknadno su odlučili da nabave taj sistem.

Američka mornarica i Norveška koriste NSM projektile u njihovoj brodskoj varijanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.