Kijevska „pseudovlast“ protiv radikala: Ko je slaba karika?

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijevska „pseudovlast“ protiv radikala: Ko je slaba karika?

04.04.2014. -

Vreme veštačkih izjava o borbi protiv radikalizma prošlo je. Vreme je da se zaista razoružaju teroristi – sa takvim pozivom obratilo se Kijevu rusko MSP.

Resor je istakao da se teroristi pokreta Desni sektor pripremaju za ekstremistička dejstva. U međuvremenu broj oružanih formacija u Ukrajini samo raste. Da li će kijevske pseudovlasti moći da izađu na kraj sa tim „armijama“ ili zemlju očekuje rat svih protiv svih?

Dozvola za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << hapšenje Dmitrija Jaroša proglašena je zakonitom. Mosgorsud u sredu je odbacio žalbu advokata lidera ukrajinskog Desnog sektora. Jaroša u Rusiji terete za pozivanje na terorističku i ekstremističku delatnost uz korišćenje medija. lider Sektora obratio se preko društvenih mreža pogalvaru čečenskih terorista Doki Umarovu sa molbom za pomoć i podršku. Prema ruskim zakonima Jarošu preti do 7 godina lišavanja slobode.

Gospodu koja je zahvatila vlast u Ukrajini Jaroševo prijateljstvo sa teroristima izgleda malo brine. Zahtevi šefa MUP-a Arsena Avakova i Vrhovne rade o razoružanju terorista u stvari su rad za publiku. Posle nedavne pucnjave koju su priredili teroristi iz Desnog sektora u centru Kijeva, nikakve radikalne mere nisu usledile. Odredi potčinjeni Avakovu jednostavno su iselili štab formacije iz hotela Dnjepar i zajedno s aoružjem nežno premestili u rezidenciju van grada.

Desni sektor je najisturenija, ali ne jedina formacija. Samo u Kijevu i oko njega, po podacima MUP-a, brojnost nezakonitih naoružanih ofrmacija dostiže 10 hiljada ljudi. Oružje koje je ukradeno na sa vojnih skladišta preplavilo je crno tržište, njega poseduju svi koji mogu sebi to da dozvole. Lične „armije“ dobili su političari, veliki biznismeni, krivični autoriteti. Osim toga, formiraju se odredi plaćenika koji nude svoje usluge za „prljav posao“ u rejderskim i provokacionim organizacijama. Sa svom tom samovoljom Kijev će morati da se obračuna. Samo uspeh nije garantovan, smatra direktor ruskog Centra za stratešku konjukturu Ivan Konovalov.

- Ukrajinskom rukovodstvu ništa ne ostaje osim da pokuša da uvede red i razoruža sada postojeće različite grupacije. Potšo je to jedan od glavnih zahteva EU i SAD. Dok se to ne desi, naravno, nikakvog govora o kreditima (to je otprilike 18 milijardi dolara) ne može biti. Treba očekivati da će Kijev nastaviti pritisak na grupacije majdana kako bi se one razoružale. Druga je stvar što realne vlasti i snage Kijev za to nema dovoljno.

Zaista, poređenje kijevskih upravitelja sa istim tim Desnim sektorom ni iz daleka ne ide u korist vlasti. Kako ističe ekspert, radikali su nagomilali ozbiljno iskustvo borbe, oni su dobro naoružani i motivisani. Najvažnije je što imaju centar donošenja odluka, rukovodstvo koje preuzima na sebe odgovornost. U sredini aktualnih pseudovlasti vlada nesloga. U takvoj situaciji Jacenjuku i njegovim prijateljima ostaje samo da ne uzdaju u pomoć stranih gazdi. Ili da predaju vlast radikalima koji će u Ukrajini uspotaviti pravi (prema njihovom shvatanju) red – već ne prikriven stidljivim diplomatskim pokušajima „slabe karike“.

Igor Silecki,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut


Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.