Kijev zapretio Desnom sektoru da će njegove bataljone razoružati  silom

Izvor: 011vodič.com, 12.Maj.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev zapretio Desnom sektoru da će njegove bataljone razoružati silom

Ministarstvo odbrane Ukrajine ocenilo je da borce ekstremne nacionalističke organizacije Desni sektor, koji odbiju da uđu u Oružane snage, treba razoružati silom.
Ukrajinske vlasti obavestile su predstavnike svih dobrovoljačkih bataljona da moraju da uđu u sastav Oružanih snaga ili Nacionalne garde. Ministarstvo odbrane o tome pregovara sa naoružanim jedinicama, između ostalog, i sa Desnim sektorom.
Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << dobrovoljci odbiju da se potčine, biće razoružani. Pri tom će im biti ponuđena neka „civilna služba“.
„Ukoliko budu pružali otpor, odgovaraće po zakonu. Prema članu 263. Krivičnog zakonika Ukrajine, „nošenje i držanje oružja i municije bez dozvole predviđene zakonom“ kažnjivo je kaznom zatvora do sedam godina“ – navodi ukrajinski list „Vesti“ reči svog izvora u MO Ukrajine.
Vođa ekstremista Dmitrij Jaroš za sada ne izlazi u susret zahtevima. On je izjavio da centar za obuku ukrajinskih dobrovoljaca ostaje u Desni, uprkos tome što je Desni sektor unapred obavešten o radovima u zgradi centra za obuku kako bi se ubuduće tamo obučavali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u članku.
Predstavnici Desnog sektora smatraju da se protiv njih vodi politička kampanja i poručuju da zahtevi aktuelnih ukrajinskih vlasti mogu imati „tragične posledice“ po njih same“, pišu „Vesti“.
Ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak izjavljivao je poslednjih nedelja da su sve jedinice koje su učestvovale u „antiterorističkoj operaciji“ na jugoistoku zemlje već ušle u sastav armije i da nikakvih dobrovoljačkih jedinica u Donbasu više nema.
#fakti
The post Kijev zapretio Desnom sektoru da će njegove bataljone razoružati silom appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.