Kijev započeo glavnu ofanzivu: Na hiljade vojnika i tehnike, tvrde da su probili ovaj deo fronta MAPA/VIDEO

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 14:34

Kijev započeo glavnu ofanzivu: Na hiljade vojnika i tehnike, tvrde da su probili ovaj deo fronta MAPA/VIDEO

Prema zapadnim i ukrajinskim zvaničnicima i analitičarima, Kijev je pokrenuo veliki napad na ruske snage u okviru svoje višenedeljne kontraofanzive.

Kako se prenosi, Ukrajina je sada uvela hiljade vojnika u bitku na jugoistoku Ukrajine.

Povećanje broja vojnika i vatrene moći usredsređeno je na jugoistočni region Zaporožja, rekao je zapadni zvaničnik.

Borbe su se intenzivirale poslednjih nedelja na više tačaka duž linije fronta od 1.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kilometara, jer Ukrajina raspoređuje napredno naoružanje koje je isporučio Zapad, kao i trupe obučene na zapadu protiv dobro opremljenih ruskih snaga, koje su izvršile invaziju pre 17 meseci.

Kontraofanziva je masivna vojna operacija, koja je verovatno pripremana mesecima.

Vojni planeri su morali da organizuju zalihe municije, hrane, sanitetski materijal i rezervne delove za liniju fronta.

Ukrajinski zvaničnici uglavnom ćute o dešavanjima na bojnom polju otkako su započeli rane kontraofanzivne operacije, iako je zamenica ministra odbrane Hana Malijar rekla da trupe napreduju ka gradu Melitopolju u regionu Zaporožja.

Iako bi taj pokret mogao biti taktička prevara i obe vlade su koristile dezinformacije da bi stekle prednost na bojnom polju, takav manevar bi bio u skladu sa onim što su neki analitičari predvideli.

Vojni eksperti su predvideli kontraofanzivu u kojoj bi se probalo da se probije kopneni koridor između Rusije i poluostrva Krim koji je anektirala Rusija, krećući se ka Melitopolju, koji je blizu obale Azovskog mora.

To bi moglo da podeli ruske snage na dve polovine i preseče linije snabdevanja jedinicama koje se nalaze zapadnije.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da su ukrajinske snage u sredu pokrenule "značajnu mehanizovanu kontraofanzivnu operaciju u zapadnom regionu Zaporožja", dodajući da "izgleda da su probili određene unapred pripremljene ruske odbrambene pozicije".

Zaporožje pominje i ruska strana, uključujući rusko ministarstvo odbrane i nekoliko istaknutih ruskih vojnih blogera.

Šef delimično okupiranog regiona Zaporožja Jevgenij Balicki, koga je imenovala Moskva, rekao je da su ukrajinske snage u četvrtak ujutru bezuspešno pokušale da probiju rusku odbranu u toj oblasti.

Snage Kijeva su "pretrpele značajne gubitke i povukle se na (svoje) položaje", rekao je Balistki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.