Kijev, protest zbog napada na novinarku

Izvor: RTS, 29.Dec.2013, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev, protest zbog napada na novinarku

U Kijevu se okupilo oko 5.000 ljudi zbog napada na novinarku Tatjanu Čornovol, borca protiv korupcije. Rezidenciju Viktora Janukoviča obezbeđuju kordoni policije.

Oko 5.000 proevropskih demonstranata okupilo se u predgrađu Kijeva, ispred rezidencije predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča u znak protesta zbog napada na jednu novinarku koja je istraživala slučajeve korupcije u vrhu vlasti.

Pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što su se demonstranti okupili ispred rezidencije, koja je u Ukrajini postala simbol korupcije, oko 50.000 pristalica opozicije izašlo je i na Trg nezavisnosti u centru Kijeva.

Rezidenciju Viktora Janukoviča obezbeđuju kordoni policije, a među demonstrantima je i bivši bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera Vitalij Kličko.

"Vlast ne treba da ima iluzija da može da se sakrije i da ne čuje glas svog naroda. Videće da smo zajedno i da se ne plašimo. Ovde će sledeći put biti milioni ljudi", rekao je Kličko.

Učesnici protesta su nosili zastave Ukrajine i EU i transparente na kojima je pisalo: "Kijev, ustani: i "Janukoviču, čisti se", a skandirali su: "Dole, banda".

Današnji skup u centru Kijeva je šesti veliki protest koji je organizovan od kada je Viktor Janukovič odlučio da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU. 

Napad na 34-godišnju novinarku Tatjanu Čornovol, poznatu po istraživačkim tekstovima o korupciji bliskih saradnika Viktora Janukoviča, ponovo je motivisao Ukrajince da izađu na demonstracije, koje su posle nekoliko nedelja počele da gube na masovnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.