Kijev prekršio primirje: dva sata iza ponoći kijevske snage otvorile vatru iz Debaljceva

Izvor: Vostok.rs, 15.Feb.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev prekršio primirje: dva sata iza ponoći kijevske snage otvorile vatru iz Debaljceva

15.02.2015. -

Kako se i očekivalo, Petar Porošenko naredio je svim svojim snagama – od armijskih jedinica i nacionalne garde do graničara i specijalaca državne bezbednosti – da prekinu vatru od 00.00 15. februara.

Odmah iz ponoći, drugi čovek u vojnom vrhu Donjecke Republike, Eduard Basurin, saopštio je da su sve snage DNR obustavile vatru i sva borbena dejstva. Na svim frontovima.

Istovremeno je objavio da će DNR razraditi plan povlačenja teškog naoružanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Striktno u skadu sa sporazumom Minsk-2.

Međutim, ubrzo su se ponovo obojica oglasila.

Porošenko je ocenio da je „situacija u Debaljcevu i oko njega najveća pretnja mirovnom procesu”. Pri tom je dodao da će „separatisti koristiti napetu situaciju oko Debaljceva za prekid vatre”.

Basurin je optužio kijevske snage da su otvorile vatru po položajima snaga DNR. Precizirao je da se to dogodilo u 02 sata po lokalnom vremenu  upravo kod Debaljceva. Prema njegovim rečima, kijevske snage su otvorile artiljerijsku i minobacačku vatru, a jedinice DNR i LNR su im uzvratile – tukući isključivo po „tačkama sa kojih je protivnik otvarao vatru”.

Elektronski mediji DNR ubrzo potom su saopštili da kijevske snage tuku i Gorlovku i Jenakijevo, a da su 40 minuta gađali i Donjeck pa prestali.

Kijev je noćas optužio armiju DNR da je kod Novoazovska raketirala sopstvene pozicije kod sela Bezimjanoje – da bi mogla da krivicu prebaci na Ukrajince.

Armija DNR je tu optužbu odbacila i navela da njene snage u blizini tog mesta ne raspolažu nikakvim raketnim sistemima.

Za popodne 15. februara planiran je telefonski razgovor učetvoro lidera „normandijske četvorke” – Vladimira Putina, Angele Merkel, Fransoa Olanda i Petra Porošenka.  

Biće to svojevrsna „inspekcija” prvih 12-17 sati prekida vatre.

Bela kuća je još noćas saopštila da predsednika SAD „brine situacija u Debaljcevu i oko njega”.

Snage DNR i LNR su pre stupanja na snagu prekida vatre, odbile napade kijevskih snaga, te ih izbacileiz industrijske zone Debaljceva i šireg prostora oko železničkog čvora.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: fakti.org    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.