Kijev popisuje imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije

Izvor: Vostok.rs, 23.Sep.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev popisuje imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije

 
Ministarstvo kulture Ukrajine počelo je da popisuje imovinu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, saopšteno je na sajtu Sinodalnog informativno-prosvetiteljskog odeljenja UPC, prenose RIA Novosti.


Navedeno je da je Ministarstvo kulture Ukrajine obrazovalo komisiju za procenu imovine crkve u Sumskoj oblasti. Prema rečima protojereja Alekseja Radionova, Spasopreobraženski hram je dobio obaveštenje o tome 20. septembra. Sveštenik je naglasio da su i druge religiozne zajednice iz sela Gluhov u Sumskoj oblasti dobile ista obaveštenja.


Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije ovakva dejstva procenjuje kao pripremu za oduzimanje imovine crkvi u svetlu mogućnosti priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. 


„Ova inicijativa može da bude prva karika u lancu inicijativa za oduzimanje imovine religioznim zajednicama Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u korist raskolnika“, naglasili su predstavnici kanonske crkve.


Predsednik pravnog odeljenja kanonske ukrajinske crkve, protojerej Aleksandar Bahov, naveo je da ukrajinski činovnici nemaju prava da popisuju tuđu imovinu. Prema njegovim rečima, religioznim zajednicama nisu predate nikakve istorijsko-kulturne vrednosti na korišćenje ili čuvanje. „Zbog toga su njihovi zahtevi nelegalni“, zaključio je on. 


U ovom trenutku u Ukrajini deluju kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je u sastavu Moskovske patrijaršije, kao i nepriznate crkvene strukture - „Kijevska patrijaršija“ i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva. 


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušava da postigne priznanje nekanonskih religioznih struktura i stvaranja na njihovoj osnovi jedinstvene pomesne autokefalne crkve u Ukrajini. 


Carigradska patrijaršija je ranije „u okviru priprema za priznavanje autokefalnosti“ imenovala svoje predstavnike u Kijevu, što je izazvalo negodovanje predstavnika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije. Ruska pravoslavna crkva je, praktično, prekinula diplomatske odnose sa Carigradskom patrijaršijom.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.