Kijev pokušava da svali na Zapad neuspeh kontraofanzive

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 20:29

"Kijev pokušava da svali na Zapad neuspeh kontraofanzive"

Kijevski režim pokušava da na zapadne zemlje svali neuspeh takozvane kontraofanzive.

Ovo je izjavio na sednici Saveta bezbednosti UN stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Kijevski režim moli za novo oružje koristeći duplo jači pritisak i ne skriva drskost, pokušavajući da na zapadne zemlje svali očigledan neuspeh takozvane kontraofanzive koja se sprovodi od početka juna", rekao je on.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije je predsednik Rusije Vladimir Putin konstatovao da kontraofanziva predstavlja neuspeh.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je, u pokušajima da po svaku cenu postigne rezultat, izgubila 71,5 hiljada vojnika, kao da to nisu njihovi ljudi. Kako je naveo ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, ukrajinska vojska nije postigla ciljeve ni na jednom pravcu.

Najproblematičniji pravac je Zaporoški, pored malog sela Rabotino, tamo je Ukrajina uvukla u sukob brigade iz strateških rezervi koje je obučio Zapad. Uništeno je 18 hiljada jedinica ukrajinske tehnike od kojih su nemački tenkovi "leopard", francuski AMH, kao minimum jedan britanski "čelindžer 2" i američka borbena vozila "bredli".

Likvidirano je 543 tenkova koji je trebalo da budu glavna udarna snaga ukrajinske vojske, a kako je primetio ruski predsednik ti tenkovi sada "odlično gore".

Sjedinjene Američke Države su konstatovale da će se kontraofanziva razvući na mnogo veći broj meseca i počele su da ukrajinskoj vojsci isporučuju kasetnu municiju.

Vladimir Putin je naveo da isporuka kasetne municije nije ništa promenila za ukrajinsku vojsku na bojnom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.