Kijev počinje pregovare o reprogramu dugova

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev počinje pregovare o reprogramu dugova

KIJEV - Ukrajina će u naredna dva dana početi pregovore sa svojim kreditorima o reprogamu dugova, najavila je danas ministar finansija Ukrajine Natalija Jaresko.

"Suma od 15,3 milijardi dolara je dio paketa od 40 milijardi dolara međunarodne pomoći, koji pokušavamo da dobijemo kao rezultat reprograma duga. Radi se o četvorogodišnjem periodu. To znači da do toga neće doći tokom ove godine", rekla je Jaresko.

Ona je precizirala da će pregovori s kreditorima početi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u naredna dva dana i izrazila uvjerenje da će doći do dogovora.

"To je i u interesu naših kreditora i u našem sopstvenom interesu da se postigne sporazum koji će pomoći Ukrajini da ponovo postane jaka i sposobna da vrati dugove", kazala je Jaresko u intervjuu Glasu Amerike.

Ukupni javni i garantovani dug Ukrajine za 2014. godinu dostigao je 71 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ukupna vrijednost javnog duga je oko 50 milijardi dolara, prenosi agencija Ria novosti.

Ministarka finansija se nada da će tokom naredna dva mjeseca Ukrajina naći rješenje za restrukturiranje javnog duga.

Prije svega riječ je o obavezama Ukrajine u evroobveznicama u ukupnoj vrijednosti oko 16 milijardi dolara. Od te sume, tri milijarde dolara Ukrajina ove godine treba da otplati Rusiji. Pored toga, kod američkog fonda Frenklin Templeton investment po raznim osnovama akumulirano je od šest do devet milijardi dolara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.