Kijev mora da dobije rat

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 23:09

"Kijev mora da dobije rat"

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je Zapad da ne posustaje u podršci Ukrajini protiv Rusije i poručio da Kijev "mora da dobije rat".

On je u intervjuu za Si-En-En rekao da "ne može biti mogućeg izgovora" za odlaganje članstva Ukrajine u NATO-u.

"Ne može biti mogućeg izgovora ili razloga da se i dalje zezamo i odlažemo. Poslednja preostala primedba je bila da će to biti provokativno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za (ruskog predsednika) Vladimira Putina. Pa, videli smo šta se dešava kada nemate Ukrajinu u NATO, izbio je najgori rat u Evropi u poslednjih 80 godina", rekao je Džonson.

On je takođe upozorio na "zamor od Ukrajine".

"To je iscrpljenost ostatka sveta, a posebno pristalica Ukrajine, da se postaraju da pobede. Ali oni moraju da pobede - to je apsolutno ključno", rekao je on.

Džonson je, za razliku od vlade svoje države, podržao odluku Bajdenove administracije da Ukrajini pošalje kasetnu municiju.

"Mislim da je predsednik Bajden učinio pravu stvar da ih snabdeva i što brže Ukrajinci budu mogli da ih iskoriste da povrate svoju teritoriju, više života će biti spaseno", rekao je on.

Njegovi komentari dolaze nakon što Ukrajina nije dobila poziv za članstvo u NATO-u, već je morala da se zadovolji obećanjem o nastavku pomoći.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao da njegova zemlja nije "Amazonova" služba za isporuku oružja Ukrajini i da bi Kijev mogao biti mudar da dozvoli svojim pristalicama da "vide zahvalnost".

Džonson je bio premijer kada je počela ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini 24. februara 2022. i nekoliko puta je posetio Kijev kako bi se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Poznat je po svojim čvrstim proukrajinskim stavovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.