Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev krši prekid vatre

Nastavak konflikta na istoku Ukrajine opasan je i alarmantan, izjavila je specijalna izaslanica Oebsa za Ukrajinu i članica trilateralne Kontakt grupe Ukrajina-Rusija-Oebs Hajdi Taljavini.

- Vode se borbe na više lokacija, posebno u oblasti Donjeckog aerodroma, kao i na periferiji Marijupolja. Niko ne može da kaže šta nas čeka u budućnosti i ima li nove nade za mir, rekla je ona.

Nacionalisti iz vlasti u Kijevu nameravaju da iskorene sve što je rusko u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ukrajinskoj istoriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prilikom susreta sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom. Ruski ministar smatra da Kijev namerava da napusti neblokovski status radi vojnog rešenja situacije u Donbasu. Međutim, po rečima Lavrova, neblokovski status Ukrajine važan je za bezbednost Evroatlantika i odgovara interesima samih Ukrajinaca.

Taljavini je upozorila da bi "kriza (u Ukrajini) mogla da se produbi".

- Stižu izveštaji o novim vojnim kontingentima na istoku Ukrajine, što nastavlja da nas zabrinjava. Kriza je i dalje opasna za celu Evropu, pa čak i za ceo svet, rekla je ona i dodala da se sukob u Ukrajini ne može rešiti vojnim sredstvima, već sporazumima iz Minska.

Oebs je juče saopštio da su u poslednja dva dana zabeleženi novi slučajevi napada na predstavnike njihove misije. Poslednji incindent zabeležen je kod sela Marinka, nedaleko od zone koju kontroliše Kijev. Oebs je naveo da su uniformisani muškarci ispalili dva hica u pravcu njihovih vozila koja su se kretala po oblasti koja je pod kontrolom vladinih snaga i na 15 kilometara zapadno od Donjecka.

"Meci su prošli na oko dva metra od vozila Oebs", navedeno je u saopštenju. Konvoj je odmah napustio to područje posle ispaljenih hitaca.

Situacija u Donbasu je i u prethodna dva dana bila napeta, uprkos režimu o prekidu vatre. Vojne snage pod komandom Kijeva prekršile su primirje čak devet puta za samo 24 sata, javljaju ruski mediji. Najintezivnija artiljerijska paljba vladinih snaga otvarana je na stambene četvrti Donjecka. I železnički saobraćaj između Donjecka i Sevastopolja je obustavljen zbog kontinuiranog granatiranja železničke stanice u Donjecku.

Pomoćnik predsednika SAD i zamenik savetnika šefa države za nacionalnu bezbednost Toni Blinken izjavio je da je Sjedinjenim Državama neophodno da razmisle o mogućnostima isporuke oružja Ukrajini. On je rekao da će ovo pitanje biti razmotreno i za vreme posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Ukrajini, sledeće nedelje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.